RT: Kina upozorila SAD da napuste sporne vode Južnokineskog mora

Izvor: Vostok.rs, 25.Maj.2017, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Kina upozorila SAD da napuste sporne vode Južnokineskog mora

Izvor: Vostok, RT

Kineska mornarica je upozorila američki ratni brod da napusti sporni deo Južnokineskog mora jer je plovio 12 nautičkih milja od spornih ostrva bez dozvole. Peking je saopštio da najnoviji potez SAD remeti mirovni proces u regionu.

"Nakon što je raketni razarač "USS Dewey" ušao u vode u blizini spornih ostrva bez dozvole kineske vlade i mornarice, upozoren je da ode", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lu Kang na konferenciji za novinare .

Kina je takođe kritikovala američku patrolu, rekavši da SAD "narušavaju kineski suverenitet i bezbednosne interese."

Peking je pozvao Vašington da "ispravi tu grešku" i da se uzdrži od daljih provokacija koje mogu da ugroze "mir i bezbednost u regionu", kao i bilateralne odnose i saradnju između SAD i Kine.

"Prestanite da nastavljate sa provokativnim akcijama koje povređuju suverenitet i pomorske interese Kine, kako bi se izbeglo narušavanje krhkog mira i bezbednosti u regionu, kao i dugoročna saradnja između dve zemlje", rekao je Lu Kang.

On je skrenuo pažnju da ovakvi potezi mogu "izazvati neočekivane vazdušne i pomorske nesreće".

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.