RT: „Islamska država“ plaćala borce zlatom i srebrom za obaranje aviona i hemijske napade

Izvor: Vostok.rs, 15.Nov.2018, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: „Islamska država“ plaćala borce zlatom i srebrom za obaranje aviona i hemijske napade

Izvor: Vostok / RT Džihadisti "Islamske države" su bili dobro plaćeni za njihove akcije, pokazuju dokumenti koji pripadaju terorističkoj grupi, otkrivene od strane RT-a u Iraku. Upotreba hemijskih sredstava se plaća u srebru, dok se obaranje helikoptera nagrađuje zlatom. Uprkos uobičajenom verovanju da su borci "Islamske države" često bili primoravani da se priključe terorističkoj grupi ili da su regrutovani na osnovu ubeđenja njihove vere da pođu u džihad, dokumenti iz iračkog grada Mosula, u koje je RT imao uvid pokazuju da je borba za samoproklamovani kalifat imala i svoje finansijske aspekte. Pridruživanje redovima dobro organizovane terorističke mreže, koja je nekada proglasila samozvani kalifat na teritoriji Sirije i Iraka, bilo je moguće samo putem preporuke, gde je novi regrut bio pažljivo ocenjen na osnovu njegovog vojnog i šerijatskog treninga.
  Nakon što bi bili primljeni, regruti bi bili pod pažljivim nadzorom komandanata, koji su imali kontrolu nad njima i njihovom raspoređivanju, vodili računa municiji i zalihama oružja, te eventualno odlučivali o njihovoj smrti. Oni koji su služili u vojsci terora verno, bili su nagrađivani - ili im je bar obećana nagrada. Na primer, onima koji su uspeli da obore avion obećali su automobil. Ako bi uništili helikopter ili dron, zaradili bi najmanje sedam zlatnih dinara, navodi se u dokumentima u koje je RT imao uvid.
 
Korišćenje hemijskog oružja imalo je manju vrednost za "Islamsku državu", koja je svojim borcima plaćala svega 10 srebrnih dinara za ispaljivanje projektila sa hemijskim agensom. Toskične supstance su korištene u blizini područja Kirkuka, Faludže i Tikrita, govori iračka istraga o upotrebi hemijskog oružja. Hiljade boraca, zajedno sa svojim porodicama, pridružilo se "Islamskoj državi" na vrhuncu aktivnosti terorističke grupe u Iraku i Siriji. Većina njih je bila iz Iraka, dok su drugi dolazili iz čitavog regiona, pokazuju dokumenti "Islamske države" pokazuju dokumenti u posedu iračke vojne obaveštajne službe. "Veliki broj militanata stigao je u Irak iz drugih zemalja. Možemo govoriti o stotinama hiljada ljudi, uključujući porodice terorista - žene i decu koji su ilegalno prebačeni na iračku teritoriju", rekao je pukovnik Džaber Asad za RT. Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

KOLIKO KOŠTAJU UBIJANJA? Islamska država džihadiste plaća SREBROM I ZLATOM

Izvor: Blic, 15.Nov.2018

Džihadisti "Islamske države" dobro su plaćeni za svoje usluge, pokazali su dokumenti u vlasništvu grupe koje je dobila agencija "RT" u Iraku.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.