RT: Hezbolah se „ne plaši rata“ sa Izraelom – lider

Izvor: Vostok.rs, 04.Jan.2024, 19:46

RT: Hezbolah se „ne plaši rata“ sa Izraelom – lider

 
Hasan Nasralah, šef šiitske paravojne organizacije Hezbolah, izjavio je u sredu da se njegova grupa ne plaši sukoba sa Izraelom i da će svaki napad na Liban naići na nadmoćan odgovor. Njegovi komentari usledili su nakon ubistva Hamasovog zvaničnika Saleha Al Arurija u Bejrutu.
Hezbolah je opisao napad dronom u kojem je ubijen Al Aruri kao „ozbiljan napad na Liban“ i obećao je da neće proći „bez odgovora i kazne“. Izrael nije zvanično preuzeo odgovornost za napad. U svom govoru, Nasralah je prestao da najavljuje osvetničke napade, ali je izjavio da je ubistvo Al Arurija „opasan” čin za koji će se osvetiti. „Ako neprijatelj razmišlja o vođenju rata protiv Libana, onda će naše borbe biti bez plafona, bez ograničenja, bez pravila. I znaju na šta mislim“, izjavio je Nasralah. „Ne plašimo se rata. Ne plašimo se toga. Ne oklevamo.” Nasralah je insistirao da je Izrael pretrpeo „strateški poraz“ od upada Hamasa 7. oktobra, tvrdeći da zapadni Jerusalim nije bio u stanju da pobedi Hamas u Gazi i da gubi „hiljade“ vojnika u sukobima sa Hezbolahom na libanskoj granici. Pokolj u Gazi pokazao je svetu „ružnu” stvarnost SAD, čija podrška Izraelu sprečava da se rat završi, tvrdi Nasralah. „U Gazi ubija američka administracija i američka odluka i američka politika i američka raketa i američka bomba“, citira Al Džazira. Nasralah je takođe pohvalio Hute za njihovu „efikasnu“ blokadu Crvenog mora, ali je dodao da jemenska frakcija deluje sama, a ne u koordinaciji sa drugim pokretima „otpora“ u regionu. Izrael je objavio rat Hamasu nakon upada palestinske grupe sa sedištem u Gazi 7. oktobra, kada je ubijeno 1.200 Izraelaca, a više od 200 zarobljeno. Od tada su izraelske snage u Gazi ubile skoro 22.000 Palestinaca, prema lokalnom ministarstvu zdravlja.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.