RT: Glas Amerike i Radio slobodna Evropa stavljeni na listu stranih agenata u Rusiji

Izvor: Vostok.rs, 05.Dec.2017, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Glas Amerike i Radio slobodna Evropa stavljeni na listu stranih agenata u Rusiji

Izvor: Vostok / RT

Devet medijskih kuća registrovano je kao "strani agent" od strane Ministarstva pravde u Rusiji, u skladu sa nedavno usvojenim zakonom. Zakon dolazi kao odgovor na korake američkog Kongresa prema "RT Amerika" u SAD-u.

Prema današnjem saopštenju na internet stranici ruskog Ministarstva pravde, "Glas Amerike" i "Radio Slobodna Evropa / Radio Liberti", uključujući i regionalnu filijalu "Radio Azatlik", zajedno sa šest drugih medija, našli su se u registru "stranih agenata".



Na listi su i vebsajtovi „Kavkaska stvarnost“, „Krimska stvarnost“ i „Sibirska stvarnost“, "Trenutno vreme" TV kanal" - zajednički projekti Glasa Amerike i Radio Slobodne Evrope / Radio Liberti, kao i sajt factograph.info u vlasništvu Radio Liberti i projekat "Idelna stvarnost".

Novinarima koji rade pri ovim medijima može biti zabranjen pristup zgradi Saveta Federacije - gornji dom ruskog parlamenta. Odluka o tome očekuje se naredne sedmice.

Ne očekuje se da će ostali mediji biti uključeni na spisak stranih agenata, prema rečima predsednika Odbora za zaštitu državnog suvereniteta Andreja Klimova.

"Mislim da se lista neće proširivati za sada. Naše mere su bile potpuno recipročne u odgovoru na ugnjetavanje ruskih medija u SAD-u, a ako se ništa novo ne dogodi s američke strane, nemamo razloga za proširivanje ove liste", rekao je Klimov.

Senator je izjavio da su na listi uključene "propagandne kompanije" koje finansira SAD, a Si-en-en nije među njima.

"Si-en-en nije propagandna kompanija, a neki drugi mediji, neću ih sve nazvati, takođe ne spadaju pod ovu definiciju", rekao je Klimov.

Moskva može preispitati odluku ukoliko Vašington prestane sa ugnjetavanjem ruskih medija, dodao je Klimov.

"Ako Vašington dođe do razuma i zaustavi pritisak na ruske medije, u tom slučaju razmislićemo o preispitivanju naših odluka", rekao je Klimov.

On je naglasio da zakon o stranim agentima koji je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao krajem novembra, predviđa "ne samo uključivanje, već i isključivanje medija" sa liste.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.