RT: FSB otvorio krivični postupak nakon što je vlasnik Vagnera pozvao na „oružanu pobunu“

Izvor: Vostok.rs, 24.Jun.2023, 11:51

RT: FSB otvorio krivični postupak nakon što je vlasnik Vagnera pozvao na „oružanu pobunu“

Jevgenij Prigožin, vlasnik privatne vojne kompanije Vagner grupe, pod istragom je zbog navodnog zagovaranja pobune protiv vlade, saopštio je u petak ruski antiteroristički komitet.
Sve Prigožinove tvrdnje su „potpuno neosnovane“, navodi se u saopštenju, dodajući da je Federalna služba bezbednosti (FSB) „otvorila krivičnu istragu zbog pozivanja na oružanu pobunu“. „Zahtevamo hitno okončanje svih nezakonitih aktivnosti“, saopštio je antiteroristički komitet. Ranije je rusko ministarstvo odbrane optužilo Prigožina za širenje neistina o video snimku koji kruži društvenim mrežama u kojem se tvrdi da je ruska vojska napala bazu Vagnerovih boraca. „Veliki broj naših boraca je poginuo. Mi ćemo odlučiti kako ćemo odgovoriti na ovo zverstvo. Sledeći korak je naš“, naveo je Prigožin u izjavi komentarišući navodni napad. Zatim je obećao da će marširati na Moskvu i pozvati odgovorne na odgovornost, upozoravajući vojsku da mu se kloni puta. Ministarstvo odbrane opisalo je Prigožinove tvrdnje kao „informativnu provokaciju“ i saopštilo da se ruska vojska bori na prvoj liniji fronta protiv ukrajinskih trupa. Iz Glavnog tužilaštva saopšteno je da je „za ovo delo zaprećena kazna zatvora od 12 do 20 godina“. Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, ruski predsednik Vladimir Putin je obavešten o situaciji u kojoj su uključeni Prigožin i Vagner i preduzimaju se „sve neophodne mere“ da se to pitanje reši.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.