RT: Beloruska opozicija je bila spremna da izvede oružani udar usred ruske krize – Lukašenko

Izvor: Vostok.rs, 27.Jun.2023, 12:44

RT: Beloruska opozicija je bila spremna da izvede oružani udar usred ruske krize – Lukašenko

 
Opozicija u Belorusiji bila je spremna da izvede oružani udar usred pobune privatne vojne kompanije Vagner u Rusiji, ali je sprečena da ispuni svoje planove, tvrdi beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, prenosi državna agencija BelTa.
Lukašenko je u utorak izjavio da su njegovi protivnici počeli da „bruje od aktivnosti“ kada je Vagner prošle nedelje pokrenuo pobunu u susednoj zemlji. „Ali to je bio pogrešan početak“, dodao je on. Opozicija je „već objavila svoje apele i planove... da je spremna da sprovede i scenario oružane pobune [u Belorusiji]“, tvrdi predsednik. „Pokušavaju da pokažu bar neke rezultate svojim kustosima [u inostranstvu].“ „Kada su se dešavali događaji u Rusiji, izdao sam sva naređenja da se vojska stavi u punu borbenu pripravnost“, izjavio je Lukašenko i dodao da isto važi i za policiju i specijalne snage. Govoreći o svojoj reakciji na pobunu PVK Vagner, beloruski lider je izjavio da je „bilo bolno gledati događaje koji su se odigrali na jugu Rusije. I ne samo za mene. Mnogi naši [beloruski] građani su ih primili k srcu jer imamo jedinstvenu Otadžbinu.“ Grupa Vagner, koja se borila u ukrajinskom sukobu i bila ključna za rusko zauzimanje strateškog grada Artjomovska (Bahmut) u maju, pokrenula je pobunu kasno u petak. Šef PVK-a Jevgenij Prigožin izjavio je da je naredio pobunu jer je rusko Ministarstvo odbrane „htelo da raspusti Vagner“. Pobunjeničke trupe su preuzele kontrolu nad ruskim vojnim štabom u gradu Rostovu na Donu i poslale naoružani konvoj prema Moskvi. Lukašenko je navodno igrao ključnu ulogu u rešavanju krize dok je pregovarao sa Prigožinom tokom cele subote. Prema Minsku, razgovori su se odvijali u bliskoj saradnji sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Šef Vagnera je u subotu uveče najavio da će se njegovi ljudi vratiti u svoje terenske logore. Kremlj je izjavio da će Prigožin napustiti Rusiju i otići u Belorusiju prema uslovima sporazuma. Vagnerove trupe koje su učestvovale u pobuni takođe će izbeći krivično gonjenje, dodaje se. Federalna služba bezbednosti (FSB) potvrdila je u utorak da je krivični postupak protiv Vagnera i Prigožina odbačen. Prema Putinovim rečima, Vagnerovi vojnici imaju izbor da potpišu ugovor sa ruskim Ministarstvom odbrane i drugim bezbednosnim agencijama, da se vrate kući, ili da se presele u Belorusiju. „Ne treba od mene praviti heroja“, dodao je Lukašenko o svom doprinosu. „U ovom slučaju ne može biti heroja.“     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pripreme za potencijalni rat su garancija mirnog života — Lukašenko

Izvor: Vostok.rs, 27.Jun.2023

 . Mukotrpne pripreme za potencijalni rat su garancija mirnog života, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko na specijalnoj ceremoniji uručenja obeležja unapređenim generalima, prenosi agencija BelTA. Pres služba beloruskog lidera najavila je njegov govor mnogo unapred.. Lukašenko...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.