Lukašenko upozorava na „hvatanje, udaranje, zatvaranje“ u svetlu događaja u Rusiji

Izvor: Vostok.rs, 27.Jun.2023, 18:01

Lukašenko upozorava na „hvatanje, udaranje, zatvaranje“ u svetlu događaja u Rusiji

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je, govoreći u svetlu najnovijih događaja u Rusiji, pozvao da se izbegnu zahtevi da se ne okonča krivični postupak zbog poziva na oružanu pobunu.
„Vidio sam ovu tendenciju. Neki su počeli da viču i osuđuju Putina i pozivaju ga da ne zaustavlja krivično gonjenje i da ga uhvati, udari i zatvori. To je ono na šta bih htio upozoriti nas i rusko društvo. < ...> Vidite, ima ljudi koje vredi udariti, pogotovo znate gde. A ima onih koje vredi strpati u zatvor, tamo gde je potrebno", citira Lukašenkova agencija BelTA. On je naglasio da je njegov apel upućen Belorusima i superpatriotama Rusije. „Uvek se dešava ovako. Pojavile su se neke superpatriote. Video sam taj trend. To je ono na šta bih želeo da upozorim i nas i rusko društvo“, dodao je Lukašenko. Uveče 23. juna Jevgenij Prigožin, osnivač jedinice Vagner, izjavio je na svom Telegram kanalu da su njegove jedinice napadnute i optužio vojni vrh Rusije. Ministarstvo odbrane odbacilo je ove navode kao lažne. Jedinice Vagnerakoje su pristale da podrže Prigožina krenule su ka Rostovu na Donu i ka Moskvi. Federalna služba bezbednosti (FSB) otvorila je slučaj zbog poziva na oružanu pobunu. Ruski predsednik Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju opisao postupke jedinice Vagner kao izdaju. Kasnije, po dogovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je razgovarao sa Prigožinom. Konvoji jedinice Vagner su se vratili i vratili u terenske logore. U utorak je centar za odnose sa javnošću FSB saopštio da je krivični slučaj odbačen.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.