RT: Bacanje atomske bombe na Gazu je mogućnost – izraelski ministar

Izvor: Vostok.rs, 05.Nov.2023, 22:17

RT: Bacanje atomske bombe na Gazu je mogućnost – izraelski ministar

 
Izraelski ministar nasleđa Amihaj Elijahu sugerisao je da bi njegova zemlja mogla da pokrene nuklearni napad na Gazu. Kontroverzne izjave izazvale su ogorčenje u izraelskoj vladi, a premijer Benjamin Netanjahu suspendovao je Elijahua na neodređeno vreme.
Tokom intervjua u nedelju za Radio Kol Berama, Elijahu, koji je član krajnje desničarske stranke Jevrejska snaga, upitan je da li bi Izrael mogao da baci atomsku bombu na palestinsku enklavu. Ministar je odgovorio da je „ovo jedna od mogućnosti“. Elijahu se takođe izjasnio protiv pomaganja stanovnicima Gaze, koja je već nekoliko nedelja pod izraelskom opsadom, tvrdeći da „ne bismo nacistima davali humanitarnu pomoć“ i da „u Gazi ne postoje neumešani civili”. Ubrzo nakon kontroverznih izjava, Netanjahu je saopštio da je ministar suspendovan sa svih sastanaka vlade. Pišući na Iksu, njegova kancelarija ga je citirala kako je izjavio da „Elijahuove izjave nisu zasnovane na stvarnosti“, dodajući da Izrael „radi u skladu sa najvišim standardima međunarodnog prava kako bi izbegao povredu nevinih“. Izraelski ministar odbrane Joav Galan osudio je, kako je rekao, Elijahuove „neosnovane i neodgovorne reči“, dodajući u objavi na Iksu da je „dobro što to nisu ljudi zaduženi za bezbednost Izraela“. Te opaske je ponovio i opozicioni lider Jair Lapid, koji je Elijahua nazvao „ekstremistom“ i istakao da je njegova izjava „nanela štetu porodicama talaca, izraelskom društvu i našem međunarodnom ugledu“, pozivajući Netanjahua da otpusti ministra. Primedbe ministra takođe nisu ostale neprimećene od strane Hamasa, koji je prošlog meseca pokrenuo iznenadni napad na Izrael. Navodi se da su komentari „izraz okupatorskog nacizma i [njihove] prakse genocida“, koji je usledio nakon „vojnog neuspeha Izraela pred [palestinskim] otporom“. U međuvremenu, Elijahu je pokušao da kontroliše štetu, insistirajući da je „svakome ko ima mozak jasno da je izjava o atomskoj bombi bila metaforična“. On je, međutim, naveo da Izrael „mora da pokaže snažan i nesrazmeran odgovor na teror“, dodajući da će ovaj pristup pokazati „nacistima i njihovim pristalicama da terorizam nije vredan truda“. Izrael nikada nije javno potvrdio ili demantovao da poseduje nuklearno oružje. Međutim, široko se veruje da je takvo oružje u njihovom posedu od kasnih 1960-ih. Prema proceni Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira, nacija ima ukupno 90 bojevih glava.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.