Putin za sada ostaje pravi vladar Rusije

Izvor: Blic, 08.Maj.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin za sada ostaje pravi vladar Rusije

Treći po redu predsednik Rusije Dmitrij Medvedev preuzeo je juče u podne kormilo zemlje uz obećanje da će unaprediti ekonomske slobode i ljudska prava, ali malo ko sumnja da će on, barem u početku mandata, ostati u senci svog mentora Vladimira Putina, dosadašnjeg predsednika.

Putin zvanično premijer

Ruski parlament potvrdio je da je dosadašnji ruski predsednik Vladimir Putin zvanično >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << preuzeo dužnost premijera Rusije, prenosi BBC. Za izbor Putina za premijera glasalo je 392 poslanika, protiv je bilo 56, a uzdržanih nije bilo.

Medvedev, najmlađi lider zemlje u poslednjih sto godina, vladaće faktički u tandemu sa Putinom koji odlazi na položaj premijera sa značajno proširenim ovlašćenjima, a taj model vlasti analitičari su već krstili kao „tandemokratija".

Neposredno posle inauguracije u Kremlju, pošto je primio zastavu predsednika, nuklearni kofer - aparaturu sa kodovima za aktiviranje ruskog nuklearnog arsenala, i nadležnost nad predsedničkim avionima, Medvedev je raspustio vladu i državnoj Dumi Rusije uputio predlog za imenovanje Putina za premijera, koje će se obaviti danas, na zasedanju ruskog parlamenta.

Novi lider, kojeg je Putin lično izabrao za kandidata kao pomirljivu figuru, prihvatljivu za oba klana u Kremlju - liberale i tzv. silovike - pripadnike struktura vojske i policije - na ceremoniju inauguracije u Kremlj stigao je sam u blindiranom crnom „mercedesu" i u pratnji 11 motocikala. Primajući zlatni lanac sa dvoglavim orlom, simbol predsedničke vlasti, naglasio je da će njegov najvažniji cilj biti zaštita građanskih i ekonomskih sloboda.

„Moramo se boriti za istinsko poštovanje prava i prevazići pravni nihilizam, koji ozbiljno koči moderni razvoj", kazao je predsednik koji je pre ulaska u politiku predavao građansko pravo na Univerzitetu u Sankt Peterburgu.

Po oceni analitičara, Medvedev će, barem u prvo vreme, u unutrašnjoj i spoljnoj politici slediti orijentaciju koju je zacrtao Putin, na čemu je i bazirao svoju celokupnu predsedničku kampanju. To se pokazalo kao dobra taktika, pošto Putin uživa nepodeljenu podršku preko 70 odsto građana Rusije. U anketi sprovedenoj prošle nedelje samo osam odsto ispitanika je reklo da ima više negativnih nego pozitivnih aspekata njegove osmogodišnje vladavine.

„Putin će ostati stvarni vladar Rusije", ocenjuje britanski „Fajnenšel tajms" i iznosi očekivanje da će ljudi poreklom iz KGB-a, koje je on doveo, ostati bliski vlasti.

Kao bivši predsednik, on će zadržati i mnoge povlastice, pre svega imunitet od krivičnog i administrativnog gonjenja.

Zahvaljujući preraspodeli ovlašćenja, Putin će i kao premijer imati ogromnu, ako ne i najveću vlast. Odlukom da prihvati da bude lider vladajuće partije Jedinstvena Rusija, on će, naime, imati u svojim rukama pored izvršne vlasti i zakonodavnu vlast.

Uz to, raširio je sferu uticaja i na gubernatore, koje je ranije postavljao predsednik a sada su odgovorni premijeru. A i pored toga što Ustav predviđa da premijera smenjuje predsednik zemlje, kao lider partije Putin će biti u poziciji da menja Ustav i da čak pokreće proceduru impičmenta predsednika.

Medvedevu su čestitali Boris Tadić, predsednik Srbije i premijer Vojislav Koštunica.

Dvovlašće ušlo u viceve

Situacija dvovlašća ušla je i u viceve. U jednom od njih Putin i Medvedev bude se 2023, s mamurlukom posle burne noći. Putin pita Medvedeva koji je od njih predsednik, a ko premijer? „Ne sećam se", odgovara Medvedev i dodaje da bi danas mogao biti premijer. „Dobro, onda 'ajde ti po pivo", kaže mu Putin.

Potomak kovača i šeširdžije

Dmitrij Medvedev, novi predsednik Rusije, poreklom je iz profesorske porodice, ali je među precima imao i seljake, jednog kovača i jednog šeširdžiju. Odrastao je u stanu od četrdeset kvadrata na periferiji Sankt Peterburga, sanjujući da kupi farmerke i ploče grupa „Dip parpl" i „Pink flojd". Zato je nastup „Dip parpla" na 15-godišnjici gasnog gignata „Gasprom", čiji je Medvedev bio predsednik, za njega značio ostvarenje tinejdžerskog sna. Pravoslavne je vere - krstio se sa 23 godine. Oženjen je Svetlanom, koju zna od osnovne škole. S njom ima sina Ilju. Blizak je saradnik Putina od 90-ih godina. Kao vicepremijer bio je zadužen za socijalne programe.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.