Putin upozorava Kijev, SAD spremaju trupe za istok Evrope

Izvor: Press, 10.Apr.2014, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin upozorava Kijev, SAD spremaju trupe za istok Evrope

"Nadam se da privremene vlasti neće učiniti ništa što kasnije neće moći da se popravi", rekao je Putin, prema agenciji Interfaks. Putin je dodao i da se nada da će napori Rusije da smiri tenzije kroz razgovore, kao posledicu imati pozitivan rezultat, preneo je AFP.
Parlamentarna skupština Saveta Evrope u sredu je usvojila rezoluciju o Ukrajini u kojoj svu krivicu za krizu u toj zemlji prebacuje na Rusiju. U tom dokumentu se navodi da su ruske akcije u vezi sa Krimom jasno kršenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << međunarodnog prava i tvrdi se da desničarske snage nisu zauzele centralnu vlast u Kijevu, kao i da nema direktne pretnje po prava etničke ruske manjine, uključujući i onu na Krimu, preneo je Itar-Tass.

U rezoluciji je referendum o pripajanju Krima Rusiji nazvan neustavnim a njegovi rezultati su označeni kao nevažeći i nepriznati od Saveta Evrope, prenosi Itar-Tas s. PS SE je takođe potvrdila svoju podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.
Rezolucija se takođe protivi federalizaciji Ukrajine i priznaje legitimitet samoproglašenih vlasti u Kijevu. PS SE zahteva da upotreba sile od strane svrgnute vlade protiv demonstranata bude osuđena i odgovorni za to kažnjeni, javio je Itar-Taš.

Ruska delegacija izrazila je oštar protest protiv rezolucije, preneo je Itar-Tass.
Nešto ranije vrhovni zapovednik NATO u Evropi američki general vazduhoplovinih snaga Filip Bridlov rekao je u Parizu da nacrt plana za odgovor na rusku vojnu pretnju u Ukrajini ne isključuje mogućnost raspoređivanja vojske SAD u istočnoevropskim članicama Alijanse.
“U suštini planiramo paket kopnenih, vazdušnih i pomorskih mera koje bi trebalo da osigraju naše najistočnije saveznike. Dobio sam zadatak da plan isporučim do sledeće nedelje. Gledaću da to učinim i ranije”, rekao je Bridlov, prenela je agencija AP.

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.