Putin smanjio platu sebi i vodećim zvaničnicima za 10 odsto

Izvor: Blic, 06.Mar.2015, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin smanjio platu sebi i vodećim zvaničnicima za 10 odsto

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je svoju platu i zarade nekoliko vodećih vladinih zvaničnika umanjio za 10 odsto, pošto je ekonomija države uzdrmana kolapsom rublje.

Prema dekretu koji je danas potpisao ruski predsednik, plata Putina, kao i premijera Dmitrija Medvedeva, generalnog tužioca Jurija Čajke i predsednika moćnog Istražnog komiteta Aleksandra Bastrikina, biće umanjene za 10 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odsto

od 1. marta do 31. decembra ove godine.

Ovakav potez dolazi za nešto manje od godinu dana od kada je Kremlj najavio da utrostručuje Putinovu platu. Predsednik Rusije je dotad zarađivao manje od njegovih ministara.

Putin je u 2013, prijavio 74.000 evra, što je manje u odnosu na 2012, a Medvedev je kao premijer zaradio 85.500 evra.

Prvi čovek Kremlja je tako dobio manje i od svih svojih savetnika, među kojima je i njegov portparol Dmitrij Peskov koji je primio 185.000 eura.

Državni službenici najviših nivoa, ili kako oni vole sebe da zovu „narodnim slugama“, u proseku imaju platu 171.000 rubalja, što je sada oko 2.600 evra mesečno.

Privreda Rusije je teško pogođena zapadnim sankcijama koje su Moskvi uvedene zbog navodne umešanosti u sukobe na istoku Ukrajine, a koje su u kombinaciji sa padom cena nafte, uzrokovale dramatičan pad rublje u decembru prošle godine, prepolovivši njenu vrednost prema dolaru.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Putin smanjio svoju i plaće drugih dužnosnika za 10 posto

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Mar.2015

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je svoju plaću i zarade nekoliko vodećih vladinih zvaničnika, medu kojima je i premijer Dmitrij Medvedov, smanjio za deset posto,i  to za razdoblje od 1. marta do 31.decembra 2015...Razlog za smanjenje je to što je ekonomija države uzdrmana kolapsom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.