Putin potvrdio: Treniramo sirijske vojnike, šaljemo im naše oružje

Izvor: Blic, 05.Sep.2015, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin potvrdio: Treniramo sirijske vojnike, šaljemo im naše oružje

Rusija trenutno sprovodi ozbiljan trening i pruža logističku podršku sirijskoj vojsci, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u svojoj prvoj javnoj objavi učešća Rusije u građanskom ratu u Siriji.

Ruski predsednik je, pak, dodao kako su rasprave o direktnoj vojnoj intervenciji u Siriji za sada preuranjene, ali nije isključio tu mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u budućnosti.

- Preuranjeno je govoriti o tome, ali Siriji već uveliko pomažemo opremanjem i treniranjem njihovih vojnika našim oružjem. Zaista želimo da stvorimo neku vrstu međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma. Trenutno su u toku konsultacije sa našim američkim partnerima. Lično sam razgovarao s Obamom o tome - rekao je Putin na ekonomskom forumi u Vladivostoku, a prenosi agencija RIA Novosti.

Rusija je već nekoliko puta do sada uložila veto u Savetu bezbednosti UN-a kako bi iskazala podršku Bašaru al Asadu tokom četiri i po godine dugog rata koji je odneo najmanje 250.000 života. Rusija, takođe, već dugo snabdeva sirijsku vladu oružjem.

Spekulacije o sve većoj umešanosti Rusije u sirijskom ratu podgrejale su fotografije koje je prošle nedelje sirijska državna televizija objavila, a koje prikazuju rusko oklopno vozilo u borbi i na kom se čuju glasovi vojnika kako izdaju direktive na ruskom jeziku.

Prošle nedelje, izraelske novine "Yedioth Ahronoth" citirale su zapadne diplomatske izvore koji su naveli kako Rusija samo što nije poslala u Siriju na hiljade vojnika koji će tamo oformiti bazu i boriti se protiv Islamske države. Ipak, ruski analitičari nazvali su ove tvrdnje preuranjenim i istakli da je ruska podrška vladi Asada "striktno politička".

Pentagon je izjavio da su upoznati sa izveštajima da Rusija šalje trupe i letelice u Siriju i da "pomno prate situaciju". Što se tiče mogućnosti priključivanja Rusije koaliciji protiv Islamske države, predstavnik Pentagona, Piter Kuk, izjavio je da "bi Amerika rado prihvatila mogućnost da im se drugi pridrože u borbi". Ipak, Kuk je dodao da "režim Asada ne može da bude partner u borbi sa terorizmom".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Putin: Da, pomažemo sirijskoj vojsci

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Sep.2015

MOSKVA - Rusija pruža logističku podršku sirijskoj vojsci, kaže ruski predsjednik Vladimir Putin...On je po prvi put javno potvrdio informacije o ruskoj umiješanosti u rat u Siriji. Ruski predsjednik rekao je i kako su rasprave o direktnoj vojnoj intervenciji u Siriji za sada preuranjene, ali nije...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.