Putin: Rusija neće prodavati naftu zemljama koje su joj postavile gornju granicu cena

Izvor: Vostok.rs, 09.Dec.2022, 21:24

Putin: Rusija neće prodavati naftu zemljama koje su joj postavile gornju granicu cena

Predložena gornja granica cene ruske nafte odgovara sadašnjim cenama i ne utiče na Rusiju, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin. „Predloženi plafon odgovara cenama po kojima danas prodajemo. U tom smislu, ova odluka na nas ni na koji način ne utiče. Iskreno rečeno, za nas to je nevažno“, rekao je Putin na konferenciji za novinare posle posete Kirgistanu. Predsednik je dodao da Rusija neće prodavati naftu neprijateljskim zemljama koje su joj postavile gornju granicu cena. „Što se tiče naše reakcije, onda, kao što sam već rekao, mi jednostavno nećemo prodavati onim zemljama koje donose takve odluke“, rekao je Putin. Predsednik je naveo da će uvođenjem gornje granice cene nafte investicije u svetu biti svedene na nulu, te da će onda cene nafte skočiti u nebo i pogoditi one koji su predložili ovo rešenje. „Slediti neku netržišno štetnu odluku bilo bi glupo za sve, pa i za potrošača, jer potrošači moraju da shvate da će insistirati na cenama koje su im prijatne, i čak i ako to postignu, cene će pasti, investicije će se smanjiti na nulu i na kraju će cene skočiti u nebo i pogoditi njih, one koji nude takva rešenja“, rekao je Putin. "Ovo se tiče daleko od nas i samo nas - tiče se svih proizvođača. Zašto? Jer ako se neko jednom složi da će potrošač određivati cenu, onda će to dovesti do kolapsa same industrije, jer će potrošač uvek insistirati da cena bude niža“, dodao je Putin. Odluka o ograničavanju cena ruske nafte štetna je za svetska energetska tržišta i nema potrebe da se brinete za ruski budžet, naveo je predsednik. "Ne radi se o nama, već o opštem stanju svetske energetike, svetskih energetskih tržišta, to je štetno za svetska energetska tržišta. Ponavljam, mi već prodajemo po ovim cenama, tako da ne brinite za naš budžet", rekao je Putin.  „U industriju je ionako nedovoljno ulaganu, a ako i dalje slušamo samo potrošače, onda će se ova investicija svesti na nulu, sve će to u nekoj fazi dovesti do katastrofalnog rasta cena i do kolapsa svetske energije. To je glup predlog, loše osmišljen i neproračunat", dodao je Putin. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu. Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SUROVI ODGOVOR PUTINA Ruski predsednik razmatra smanjenje proizvodnje nafte

Izvor: Blic, 09.Dec.2022

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da Moskva razmatra smanjenje proizvodnje nafte kao odgovor na odluku zapadnih zemalja da uvedu ograničenje na cenu ruske nafte.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.