Putin: Partnerstvom protiv sukoba

Izvor: Politika, 10.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Partnerstvom protiv sukoba

Defileom na Crvenom trgu u Moskvi obeležena 62. godišnjica pobede nad fašizmom

Moskva – Lekcije užasnog Drugog svetskog rata iz godine u godinu dobijaju sve veći smisao i značaj, a samo zajednička odgovornost i ravnopravno partnerstvo mogu da predstavljaju branu novim izazovima, konfrontacijama i ekstremizmu, izjavio je juče ruski predsednik Vladimir Putin.

Putin je u govoru na svečanoj paradi, povodom 62. godišnjice pobede nad fašizmom, istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da odgovornost i partnerstvo mogu da spreče i sve pokušaje da se započnu oružani sukobi ili naruši bezbednost u svetu,

On je 9. maj nazvao praznikom sa ogromnim moralnim značajem i ujedinjavajućom snagom. "Na ovaj dan uvek se zamislimo nad sudbinom sveta, njegovom stabilnošću i bezbednošću... odajući počast državama antihitlerovske koalicije. Svi smo duboko zahvalni generaciji ljudi koje je zadesila teška sudbina rata, koji su nam predali svoje tradicije bratstva i solidarnosti", istakao je ruski predsednik. "Oni koji se danas trude da unize to neprocenjivo iskustvo, koji skrnave spomenike heroja rata, u stvari, vređaju sopstveni narod i seju mržnju i novo nepoverenje među državama i ljudima", istakao je ruski predsednik na Crvenom trgu u Moskvi.

Putin je rekao da razloge za svaki rat treba tražiti, pre svega, u greškama i promašajima u mirnim vremenima, čiji su koreni u ideologiji konfrontacije i ekstremizma. "I u naše vreme takvih pretnji nema manje, one se samo transformišu, menjaju svoj oblik. A u tim novim pretnjama, kao i u vreme Trećeg rajha, isti je prezir prema ljudskom životu, iste pretenzije na isključivost i diktat", rekao je Putin.

On je istakao da će "Rusija uvek čuvati sećanje na veliku pobedu, na podvige očeva i dedova". "Kao i oni, samopožrtvovano ćemo voleti svoju otadžbinu i štititi njene interese", naglasio je ruski predsednik.

Posle Putinovog govora hor od 6.637 vojnika otpevao je himnu Rusije bez muzičke pratnje, kao što je to prvi put učinjeno i na prošlogodišnjoj paradi.

U paradi je učestvovalo približno 7.000 vojnika Moskovskog garnizona, vojnih akademija, tenkovskih i motorizovanih divizija i brigada, veterani iz rata u Avganistanu i antiterorističkih akcija u Čečeniji.

Posle parade, na visini od 400 metara i brzini od oko 600 kilometara na sat, piloti jedinstvenih vazduhoplovnih grupa u svetu "Ruski vitezovi" i "Lasta bregunica" (Striži) sa pet teških lovaca "suhoj-27" i "migovima 29" napravili su u vazduhu figuru romba.

--------------------------------------------------------------------------

Obeležen Dan pobede u Estoniji

Talin – Prvi put u posleratnoj istoriji Dan pobede nad fašizmom obeležava se u estonskoj prestonici Talinu uz zabranu masovnog okupljanja i mitinga. Stanovnici Talina, međutim, dolaze do mesta na kojem je sve doskoro bio spomenik sovjetskim vojnicima poginulim u borbi protiv fašista u centru grada, i na žicu kojom je ograđeno mesto na kojoj je do 27. aprila stajao memorijalni kompleks "Bronzani vojnik", polažu cveće i crvene karanfile.

Ruski mediji prenose da ih policija u tome ne sprečava, iako je u gradu na snazi zabrana masovnih okupljanja do 11. maja.

U Talinu je radni dan, a oni koji su došli da odaju počast antifašistima, stoje na trgu i čestitaju jedni drugima Dan pobede, sa crvenim kapama ili maramama, u znak protesta zbog poziva vlasti ne nose crvene zastave, niti državnu plavo-crno-belu trobojku, da ne bi bili isprovocirani sukobi.

Strahujući od ponavljanja sukoba između pristalica i protivnika demontiranja i premeštanja spomenika, estonska policija je angažovala oko 1.000 redovnih policajaca i oko 1.500 dobrovoljaca.

Ruski ambasador Nikolaj Uspenski položio je venac na spomenik sovjetskim vojnicima koji je premešten na talinsko Vojno groblje i na grob Neznanom junaku, a sovjetski veterani i ruske diplomate položili su vence i cveće na spomenike u još desetak estonskih gradova.

Ruske diplomate nisu učestvovale u zvaničnom obeležavanju 8. maja.

I u Letoniji lokalno rusko stanovništvo obeležilo je 9. maj pod pojačanom kontrolom policije, koja strahuje od mogućih nemira, poput onih u Estoniji, javio je Itar-Tas.

Oko 20 antifašista kod spomenika u Rigi sovjetskim vojnicima oslobodiocima dežuralo je zbog najave letonskih nacionalista da će položiti venac od žice u znak sećanja na "žrtve boljševičkog režima".

I u Letoniji je juče bio radni dan, ali je oko 900.000 ruskog stanovništva tradicionalno obeležilo Dan pobede.

I u više od 20 gradova Litvanije juče je obeležena 62. godišnjica pobede u Velikom otadžbinskom ratu, a centralna manifestacija polaganja venaca i cveća održana je kraj spomenika sovjetskim vojnicima u Vilnjusu, gde se okupilo više od 10.000 ljudi.

Na teritoriji Litvanije u Drugom svetskom ratu poginulo je više od 80.000 sovjetskih vojnika.

Tanjug

[objavljeno: 10.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.