Pušteni taoci, Egipat ponovo otvorio granicu s Libijom

Izvor: Press, 21.Okt.2013, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pušteni taoci, Egipat ponovo otvorio granicu s Libijom

Grupa bivših libijskih pobunjenika u četvrtak je uzela kao taoce ukupno 95 egipatskih kamiondžija, u oblasti Adždabija, oko 150 kilometara zapadno od Bengazija.

Da bi oslobodili taoce, otmičari su tražili da se iz zatvora puste Libijci koji su u Egiptu uhapšeni pod optužbom za šverc oružja.

Vlasti Egipta u subotu su saopštili da na neodređeno vreme zatvaraju granični prelaz na obali Sredozemnog mora a zvanično tada razlog nije saopšten.

U nedelju su >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << vozači kamiona pušteni i većina njih se danas vratila u Egipat.

Ruska novinska agencija navodi da dve godine posle pobede u tzv. revoluciji 17. februara i okončanja građanskog rata u kom je svrgnut i ubijen dugogodišnji lider Libijske Džamahirije Moamer el-Gadafi, nove vlasti bez obzira na pokušaje, nisu u stanju da uvedu red u zemlji.

I dalje su aktivne grupe bivših pobunjenika, uključujući radikalne islamiste koji nisu potčinjeni centru i sprovode svoja pravila na teritoriji koju kontrolišu, navodi Itar-Tas s.

Ranije danas agencije su javile da će NATO poslati savetnike u Libiju kako bi pomogli Tripoliju da ojača svoju bezbednosnu službu.

Zapadna vojna alijansa u strahu od građanskog rata u Libiji "odlučila je da pozitivno odgovori na zahtev libijskog premijera da NATO obezbedi savetodavnu pomoć u izgradnji bezbednosnih institucija u Libiji", navedeno je u saopštenju generalnog sekretara NATO Andersa Foga Rasmusena.

Evropska unija je nedavno poslala u Libiju instruktore za poboljšanje kontrole vazdušnih, morskih i kopnenih granica.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.