Puškov: Rezolucija OEBS-a pokazuje evropsko priznanje odbijanja sankcija

Izvor: Vostok.rs, 05.Jul.2016, 08:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Puškov: Rezolucija OEBS-a pokazuje evropsko priznanje odbijanja sankcija

Rezolucija Parlamentarne skupštine OEBS-a o neograničenom pristupu poslanika na aktivnosti skupštine, koja je usvojena u Tbilisiju, odražava priznanje većine evropskih parlamentaraca o potrebi odbijanja sankcija, izjavio je novinarima šef komiteta državne Dume za međunarodne poslove Aleksej Puškov.

On je dodao da je OEBS usvojila rezoluciju koju je izneo predstavnik Švajcarske Filip Lombardi na osnovu nacrta rezolucije, koji je osmislio i pripremio za podnošenje skupštini predsednik Državne dume Rusije Sergej Nariškin.

Rezolucija u svojoj konačnoj verziji poziva na neograničen pristup svim poslanicima zemalja OEBS-a događajima OEBS-a i svim interparlamentarnim međunarodnim sastancima.

„Smatram da usvajanje ove rezolucije većinom glasova pokazuje priznanje većeg dela parlamentaraca u Evropi potrebe za odbacivanjem sankcija. Protiv rezolucije bili su samo najdosledniji protivnici interparlamentarne saradnje sa Rusijom. To su predstavnici baltičkih zemalja, Poljske, delegacije Kanade i SAD“, istakao je Puškov.

To ukazuje da delegacije parlamentaraca iz tih zemalja ne priznaju potrebu za širokom interparlamentarnom saradnjom i smatraju da je dalje potrebno da se takva saradnja „guši“ sankcijama.

„Međutim PS OEBS-a jasno je rekla da je takav pristup neprihvatljiv“, smatra Puškov.

Ova rezolucija predstavlja nastavak skandala koji se desio u Helsinkiju 2015, kada je ruska delegacija odbila da dođe na parlamentarnu skupštinu zato što Finske vlasti zbog personalnih sankcija nisu dozvolile učešće predsedniku ruske Dume Sergeju Nariškinu i još četiri člana ruske delegacije.

„To je tada izazvalo veoma ozbiljan protest unutar parlamentarne skupštine. Oko 60 poslanika već tada je uputilo pismo predsedniku PA OEBS-a gospodinu Ilkeu Kanerveu da postavi ovo pitanje rukovodstvu Evropske komisije“, dodao je Puškov.

„Usvajanje ove rezolucije rezultat je jednogodišnjeg rada i naše parlamentarne delegacije. Napori rukovodstva Državne dume i Saveta Federacije i onih političkih snaga u Evropi, uključujući i evropske poslanike koji smatraju neprihvatljivim upotrebu sankcija parlamentarcima. Ovo je značajan pomak, udarac logici sankcija. To je pokazatelj da sankcije polako postaju zastarele“, zaključio je Puškov.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.