Puđdamon: Šta još Rahoj čeka...

Izvor: RTS, 31.Dec.2017, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Puđdamon: Šta još Rahoj čeka...

Smenjeni katalonski lider Karles Puđdamon pozvao je španske vlasti na otpočinjanje pregovora o ponovnom uspostavljanju, kako je rekao, njegove "legitimne vlade".
Karles Puđdamon je iz Brisela poručio da bi Španija trebalo da "prizna izborne rezultate od 21. decembra i započne političke pregovore sa legitimnom vladom Katalonije", prenosi AP.

"Glasačke kutije su rekle svoje, demokratija je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekla svoje, svi su mogli da iskažu svoje mišljenje. Šta još Rahoj čeka pa da bi prihvatio rezultate?", rekao je Puđdamon, navodi Rojters.
Puđdamon je istakao da je Katalonija pokazala da je demokratski zrela i da je stanovništvo dobilo pravo da postane republika i od Rahoja zatražio da počne pregovore sa liderima stranaka.
Španski premijer Marijano Rahoj nazvao je pre dva dana apsurdnim pokušaj Puđdamona da "vlada iz inostranstva".
"Apsorudno je pokušavati biti premijer regiona dok živite u inostranstvu", rekao je Rahoj.
Rahoj je naveo i da bi prva sednica regionalnog parlamenta trebalo da bude održana 17. januara, posle nedavno održanih regionalnih izborima na kojima su separatističke partije osvojile tesnu većinu u parlamentu.
To je prvi korak ka ponovnom formiranju lokalne vlade pošto je prethodnu raspustio španski premijer nakon što su u oktobru katalonski poslanici, u tadašnjem sazivu, glasali za proglašenje te španske pokrajine nezavisnom republikom.
Po formiranju parlamenta, poslanici moraju da predlože kandidata koji će da predvoditi regionalnu vladu i koji prvo mora da se suoči sa glasanjem o poverenju, navodi Rojters.
Britanska agencija napominje da bi separatističke partije mogle da imaju poteškoće prilikom formiranja vlade s obzirom na to da su mnogi od njihovih lidera suočeni sa sudskim procesima.
"Nadam se da ćemo što je pre moguće dobiti katalonsku vladu koja je otvorena za dijalog i koja će moći da se poveže sa svim Kataloncima, a ne samo polovinom njih", poručio je Rahoj u obraćanju naciji, sumirajući rezultate u 2017. godini.
Puđdamon je prošle nedelje pozvao špansku vladu da mu dopusti da se vrati u Španiju da bi prisustvovao prvoj sednici novog katalonskog parlamenta i postao novi predsednik Katalonije.
Separatističke partije osvojile su tesnu većinu u parlamentu na nedavnim regionalnim izborima, ali još nije izvesno da li će Puđdamon i ostali privedeni lideri moći da prisustvuju sednicama parlamenta.
"Želim da se vratim u Kataloniju što pre. Hteo bih da se vratim odmah. Bila bi to dobra vest za Španiju", rekao je Puđdamon u intervjuu za Rojters.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pudždemon: Šta još Rahoj čeka..

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Dec.2017

Smenjeni katalonski lider Karles Pudždemon pozvao je španske vlasti na otpočinjanje pregovora o ponovnom uspostavljanju, kako je rekao, njegove "legitimne vlade"..Pudždemon je iz Brisela poručio da bi Španija trebalo da "prizna izborne rezultate od 21. decembra i započne političke pregovore sa...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Pućdemon: Šta još Rahoj čeka...

Izvor: B92, 31.Dec.2017

Madrid -- Smenjeni katalonski lider Karles Pućdemon pozvao je španske vlasti na otpočinjanje pregovora o ponovnom upostavljanju, kako je rekao, njegove "legitimne vlade"...Pućdemon je iz Brisela poručio da bi Španija trebalo da "prizna izborne rezultate od 21. decembra i započne političke pregovore...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.