Izvor: Deutsche Welle, 25.Sep.2022, 11:31

Prvo energenti, posle ljudska prava

Nemački kancelar Olaf Šolc nastavlja turneju po Arabijskom poluostrvu. Tamo su energenti koji trebaju Nemačkoj, ali tamo su i zemlje koje nisu baš poznate kao oaze demokratije.

Socijaldemokratski kancelar Olaf Šolc u nedelju je stigao do Ujedinjenih Emirata nakon što je u subotu u Rijadu pričao sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom.

Šolc je rekao da je postignut napredak u Abu Dabiju kad je u pitanju dobavljanje tečnog gasa. Prema njegovim >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << rečima, Nemačka će diverzifikovati svoje izvore energenata i „sigurno se neće opet desiti“ da zavisi od jedne države.

Ta jedna država je naravno Rusija od koje je Nemačka pre agresije na Ukrajinu dobavljala više od polovine svog gasa, kao i trećinu nafte i velike količine uglja.

No, ne bi li se oslobodio zavisnosti od Rusije, zvanični Berlin okreće se zemljama koje nikad nisu bile oaze demokratije. U nedelju će Šolc, koji vodi veliku privrednu delegaciju, svratiti i do Katara, kontroverznog domaćina ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u fudbalu.

„Moramo da se pobrinemo da proizvodnja tečnog gasa u svetu napreduje do mere da se može pokriti velika potražnja bez da se posegne za kapacitetima Rusije“, rekao je Šolc.

„Kancelar je tamo otputovao kao molilac“, ocenjuje u jednom komentaru nedeljnik Cajt na svom portalu. Navodi se da su zemlje Persijskog zaliva postale neslućeno moćan igrač na tržištu otkako je Rusija pala u međunarodnu nemilost.

Prestolonaslednik se vraća na scenu

Osim gasa, Berlin se odranije nada zalihama zelenog vodonika kao energenta budućnosti. I tog energenta u izobilju ima na Arabijskom poluostrvu.

U subotu je Šolc, kako je sam rekao, „pomenuo sve teme“ u razgovoru sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom – pa i one neprijatne. Tu se najviše misli na brutalno ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Američke službe optužuju direktno princa da je naredio to ubistvo. Kašogi je ubijen i iskasapljen u saudijskom konzulatu u Istanbulu pre četiri godine. Od tada se moćni saudijski princ nalazi u nekoj vrsti međunarodne izolacije.

Kako su ocenili pojedini nemački mediji, čvrst stisak ruke Šolca i Bin Salmana sada je označio kraj te izolacije.

Kritika opozicije

Doduše, Šolcova vlada koju čine Socijaldemokrate, Zeleni i Liberali još nijednom nije odobrila prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, koja je umešana u rat u Jemenu.

Prethodna vlada Angele Merkel – u kojoj je Šolc bio vicekancelar – prodavala je oružje zemljama Arabijskog poluostrva.

Poslanica nemačke opozicione Levice Sevim Dagdelen kritikuje sada Šolca kao „trgovačkog putnika“ sa dvostrukim aršinima – neće naftu i gas iz Rusije, ali sklapa „energetske dilove sa krvavim zalivskim diktaturama“.

nr (dpa, rtr, zeit, dw)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.