Prvi policajac Italije pod istragom

Izvor: Politika, 23.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi policajac Italije pod istragom

Posle smene šefa policije, premijer Prodi izbegao odgovor da li je povod bila istraga protiv policajca zbog podsticaja na lažno svedočenje

Žrvnjevi pravde melju sporo – ali, ipak, temeljno. Šest godina posle masakra nad mladim antiglobalistima u jednoj đenovskoj školi, za vreme održavanja samita G-8 u tom italijanskom gradu, breme odgovornosti svalilo se i na pleća vrhovnog šefa italijanske policije Đanija de Đenara. Kako je sa zakašnjenjem saopšteno, javni tužilac >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Đenovi pokrenuo je prošle srede istragu protiv prvog policajca sa Apenina, zbog podsticaja na lažno svedočenje pred sudom, u procesu protiv policajaca osumnjičenih za masakr.

U međuvremenu, premijer Romano Prodi obavestio je italijanske poslanike o smeni istaknutog policajca, navodeći kao razlog razrešenja sa dužnosti – dogovor od pre sedam godina. Igrom slučaja, kako se u vladinim krugovima ističe, do smene je došlo po otvaranju istrage protiv De Đenara.

Kako italijanska štampa ističe, od rimske "Republike" do milanskog "Korijere dela sera", dvostruki šamar De Đenaru, do prekjuče popularnom borcu protiv organizovanog kriminala, zabrideo je sa zakašnjenjem: "De Đenaro je pre šest godina izbegao da preuzme odgovornost za nedela policije, sunčajući se u sopstvenoj slavi... Ali, zraci slave ne greju večno."

Podsećanja radi, pripadnici italijanske policije, raspoređeni na zadatku obezbeđenja samita G-8, sedam najrazvijenijih zemalja zapada i Rusije, istakli su se brutalnošću ispoljenoj prema demonstrantima. Najkrvaviji čin predstavljao je upad jurišne policije u đenovsku školu Diaz, koji su antiglobalisti koristili kao bivak. Intervencija je upoređena sa praksom diktatorskih režima u Južnoj Americi. Ali, uprkos velikom broju povređenih, istraga i sudski proces nisu doneli rezultate.

Istražitelji i sudije naišli su na zid ćutanja osumnjičenih policajaca. To ćutanje je prekinuo Mikelanđelo Furnije, tadašnji komandant specijalne mobilne policijske jedinice. Nošen grižom savesti, prošle je nedelje izjavio pred sudijom: "Ono što sam doživeo za vreme te intervencije, uporedivo je sa praksom u nekoj, recimo, meksičkoj klanici... Moje kolege su nasumice batinali nejake devojke i mladiće, koji nisu bili kadri da se brane... Svuda tragovi krvi, po zidovima, po podu... Koristeći čin i autoritet, naredio sam mojim ljudima da se povuku i pozovu hitnu pomoć... Potom sam godinama ćutao, iz solidarnosti sa kolegama, ali i po naređenju."

Furnijeovu izjavu potom je potvrdio i šef đenovske policije Frančesko Koluči. Posle višečasovnog saslušanja, na kraju se setio i ko je izdao naređenje da se stvar zataška, osujeti rad suda i osuda odgovornih policajaca – Đani de Đenaro.

Pravni stručnjaci u Italiji očekuju izricanje strogih presuda osumnjičenim policajcima, ali i proces u kojem preti kazna teške robije donedavnom prvom policajcu Italije. A uz italijansku javnost, interesovanje za te procese pokazuje i nemačka javnost. S obzirom na to što je u Nemačkoj, prilikom nedavnog samita G-8, takođe došlo do izliva nasilja i do masovnih prekoračenja policijskih ovlašćenja, očekuje se da bi procesi u Italiji mogli da posluže kao primer nemačkim pravosudnim organima.

M. Kazimirović

[objavljeno: 23.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.