Prvi Malezijac odleteo u svemir

Izvor: Blic, 11.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi Malezijac odleteo u svemir

Malezijski lekar dr Šeik Muzafar Šukor ušao je juče u istoriju svoje zemlje, kao prvi Malezijac koji je poleteo u svemir. On se juče na ruskom „Sojuzu TMA-11" uputio ka Međunarodnoj svemirskoj stanici.



„To je mali korak za mene, ali veliki skok za malezijski narod", izjavio je dr Šukor, koji će u kosmosu provesti 10 dana sa ruskim kosmonautom Jurijem Malenčenkom i američkom astronautkinjom Pegi Vitson. Ovaj mladi hirurg i ortoped nije prvi musliman >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji leti u svemir. Ali tada nisu postojale bilo kakve smernice za verske obrede u svemiru. Stoga je Malezijska nacionalna svemirska agencija objavila knjižicu sa uputstvima za astronaute - muslimanske vernike. Pet puta dnevno mujezini pozivaju muslimane na molitvu. Svemirski brod, koji se kreće brzinom od 28.000 kilometara na sat, obiđe Zemlju 16 puta dnevno. To bi u praksi značilo da bi Muzafar morao da se moli 80 puta za 24 sata. Međutim, uputstva glase da je pet meditacija na svaka 24 sata sasvim dovoljno i u svemiru. Kad se mole na Zemlji muslimani se okreću ka Meki. Malezijska agencija savetuje astronautima da, ako je moguće, budu okrenuti ka Meki, a pre svega ka Zemlji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.