Prva žrtva ebole u SAD

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Okt.2014, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva žrtva ebole u SAD

Državljanin Liberije Tomas Erik Dankan, prvi pacijent kome je u SAD ustanovljena dijagnoza ebole, preminuo je danas u Prezbiterijanskoj bolnici u Dalasu.

Dankan je doputovao u Dalas 20. septembra u posetu rođacima a razboleo se nekoliko dana kasnije.

Lekari su identifikovali deset osoba, uključujući sedam zdravstvenih radnika, koji su imali direktan kontakt sa inficiranim Dankanom, a utvrđeno je da je još 38 osoba moglo biti u kontaktu sa njim.

Svi koji >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << su potencijalno bili u kontaktu sa Dankanom biće pod 21-dnevnim lekarskim nadzorom.

Prema izjavi Vendela Votsona iz dalaske bolnice, Dankanovo stanje posle dijagnostikovanja infekcije smrtonosnim virusom pogoršalo se u subotu od ozbiljnog do kritičnog, preneo je Asošijeted pres.

Do sada je od tog oblika hemoragične groznice, koji se pojavio na zapadu Afrike, preminulo više od 3.400 osoba, podseća američka agencija.

Američki državni sekretar Džon Keri, prenosi AP, uputio je ubrzo pošto se pojavila vest o smrti Dankana, hitan apel državama da se odgovori na epidemiju ebole, ističući da je potrebno više novca, opreme i personala.

Prema njegovim rečima, napredak u borbi protiv virusa je postignut ali suviše spor.

"Ebola je hitna globalna kriza, koja zahteva hitan globalni odgovor", rekao je Keri posle razgovora sa britanskim kolegom Filipom Hamondom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.