Izvor: B92, 16.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva predsednica Čilea

Santjago -- Mišel Bašle je postala prva žena koja je na čelo neke države u Južnoj Americi izabrana glasanjem građana.

Kandidatkinja levog centra pobedila je juče na predsedničkim izborima u Čileu jer je, kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Čilea, prema preliminarnim rezultatima, na osnovu 67 odsto obrađenog glasačkog materijala, dobila 53,22 odsto glasova, ispred desničarskog protivkandidata Sebastijana Pinere, koji je osvojio 46,77 odsto.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Na stotine pristalica koalicije demohrišćana i socijalista, koja je u Čileu na vlasti 16 godina, slavilo je glavnom ulicom u Santjagu, uz zvuke automobilskih sirena, a Pinjera je priznao poraz i čestitao Mišel Bašle ne samo zato što je prva predsednica Čilea, već i da bi odao priznanje milionima žena koje su se borile kako bi došle do mesta koje im pripada.

Mišel Bašle je po zanimanju pedijatar i kćerka je generala čileanske avijacije mučenog i ubijenog za vreme diktature Augusta Pinočea. Od 2002. do 2004. je bila ministarka odbrane i prva žena u Južnoj Americi koja je došla na čelo tog ministarstva. Nije udata i ima troje dece s dva muškarca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.