Ponedeljak, 16.01.2006.

10:08

Prva predsednica Čilea

Mišel Bašle je postala prva žena koja je na čelo neke države u Južnoj Americi izabrana glasanjem građana.

Izvor: Beta

Default images

Kandidatkinja levog centra pobedila je juče na predsedničkim izborima u Čileu jer je, kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Čilea, prema preliminarnim rezultatima, na osnovu 67 odsto obrađenog glasačkog materijala, dobila 53,22 odsto glasova, ispred desničarskog protivkandidata Sebastijana Pinere, koji je osvojio 46,77 odsto.

Na stotine pristalica koalicije demohrišćana i socijalista, koja je u Čileu na vlasti 16 godina, slavilo je glavnom ulicom u Santjagu, uz zvuke automobilskih sirena, a Pinjera je priznao poraz i čestitao Mišel Bašle ne samo zato što je prva predsednica Čilea, već i da bi odao priznanje milionima žena koje su se borile kako bi došle do mesta koje im pripada.

Mišel Bašle je po zanimanju pedijatar i kćerka je generala čileanske avijacije mučenog i ubijenog za vreme diktature Augusta Pinočea. Od 2002. do 2004. je bila ministarka odbrane i prva žena u Južnoj Americi koja je došla na čelo tog ministarstva. Nije udata i ima troje dece s dva muškarca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: