Protestna nota papi zbog komentara o drogi

Izvor: RTS, 24.Feb.2015, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protestna nota papi zbog komentara o drogi

Meksiko će poslati protestnu notu Vatikana zbog navodnih komentara pape Franje o mogućoj "meksikanizaciji" njegove rodne Argentine usled rastuće trgovine drogom u toj zemlji, saopštile su meksičke vlasti.
Meksički šef diplomatije Hose Antonio Meade je izjavio da se sastao sa diplomatskim izaslanikom Vatikana u Meksiku Kristofom Pjerom, da bi ga obavestio o slanju protestne note, prenosi Tanjug >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << .

"Tužni smo i zabrinuti zbog komentara koji su navodno izneseni u privatnom pismu pape Franje", rekao je Meade, govoreći o pismu koji je papa uputio argentinskom poslaniku Gustavu Veri, a u kojem govori o trgovini drogom u Argentini.
"Nadam se da imamo dovoljno vremena da bismo izbegli "meksikanizaciju". Razgovarao sam sa nekim meksičkim biskupima i sitacija sa drogom je tamo strašna", navodi se u pismu poglavara Katoličke crkve.
Vera je za argentinski list Todo notisijas rekao da papa "veoma voli meksički narod", ali je zabrinut da Argentina ne krene putem "nezvaničnog građanskog rata između kartela".
Portparol Vatikana Federiko Lombardi nije želeo da potvrdi ni da negira autentičnost pisma, u skladu sa uobičajenom politikom Vatikana da ne komentariše ličnu ili pastoralnu komunikaciju pape.
Meksiko se već godinama bori sa raširenom trgovinom droge, a meksički karteli su proširili "poslovanje" i na druge zemlje sveta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.