Izvor: RTS, 22.Nov.2020, 09:34

Protesti u Gvatemali, zapaljen deo Kongresa

Demonstranti su upali u Kongres Gvatemale i zapalili deo zgrade tog zakonodavnog tela na protestu protiv predsednika Alehandra Đamateija i smanjenja budžeta za školstvo i zdravstveni sistem.
Demonstranti su ispred Nacionalne palate u Gvatemala Sitiju protestovali protiv budžeta, za koji tvrde da je donesen u tajnosti, u trenutku dok se ta zemlja suočava sa posledicama uragana i pandemijom, prenosi Independent.

Potpredsednik Giljermo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kastiljo ponudio je ostavku.
Prema izveštajima medija, agenti bezbednosnih službi ispalili su suzavac na demonstrante, a bilo je i povređenih.
Protesti su izbili u petak, a veliki protestni marš bio je sazvan za subotu.

Predstavnica opšte bolnice u Gvatemala Sitiju saopštila je da je ukupno 14 ljudi potražilo lekarsku pomoć zbog fizičkih povreda i trovanja suzavcem nakon sukoba sa policijskim snagama.
Uhapšene su 22 osobe, saopštile su sudske vlasti, a direktor lokalnog predstavništva Amnesti internešenela Erika Gevara Rozas upozorila je na policijsku brutalnost, preteranu upotrebu sile i suzavca.
Potpredsednik Gvatemale se i sam usprotivio predlogu budžeta i predložio da i on i predsednik države podnesu ostavke.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gori zgrada Kongresa u Gvatemali, zvaničnici nude ostavke VIDEO/FOTO

Izvor: B92, 22.Nov.2020

Demonstranti su u upali u Kongres Gvatemale i zapalili deo zgrade na protestu protiv predsednika Aleksandra Đamateija.

Nastavak na B92...

VIDEO: Zapaljena zgrada Kongresa u Gvatemali, ispaljeni suzavci na demonstrante

Izvor: Radio 021, 22.Nov.2020

Demonstranti su u upali u Kongres Gvatemale i zapalili deo zgrade na protestu protiv predsednika Aleksandra Đamateija...Ono protestuju i zbog smanjenja budžeta za školstvo i zdravstveni sistem...Demonstranti su ispred Nacionalne palate u Gvatemala sitiju protestovali protiv budžeta za koji tvrde...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.