Protesti širom Francuske zbog ugrožavanja slobode informisanja i prava medija

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Nov.2020, 16:37

Protesti širom Francuske zbog ugrožavanja slobode informisanja i prava medija

Građani Francuske koji se protive predlogu zakona o bezbednosti za koji tvrde da će ugroziti slobodu informisanja i prava medija izašli su danas na proteste širom zemlje.

U toku su desetine demonstracija protiv kontroverznog zakona koji je donji dom Parlamenta izglasao u utorak, ali treba da bude usvojen i u Senatu.

U Članu 24. predloga zakona kao krivično delo se određuje objavljivanje fotografija ili snimaka policajaca na dužnosti "s namerom da se nanese šteta >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << njihovom fizičkom ili psihološkom integritetu".

Nevladine organizacije i novinari su zabrinuti da će ta odredba ograničiti slobodu medija i omogućiti da brutalnost policije prođe neotkriveno i nekažnjeno.

Zakon je dodatno dobio na važnosti prethodnih dana pošto se u četvrtak pojavio snimak francuskih policajaca koji tuku crnca.

Ako zakon stupi na snagu, počinioci tog dela mogli bi da budu osuđeni najviše na godinu dana zatvora i na kaznu od 45.000 evra.

Demonstranti koji traže povlačenje spornog člana zakona, navode da je on suprotan "osnovnim javnim slobodama" francuske demokratije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.