Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Maj.2020, 12:17

Prosveta: Preliminarni rezultati za stipendiranje, konačne liste tokom maja

Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je danas da je objavilo preliminarne rezultate javnog poziva za stipendiranje studenata doktorskih akademskih studija i uključivanje u rad akreditovanih naučnoistraživačkih organizacija, na koji se prijavilo 218 kandidata.

Objavljeni su i rezultati poziva za stipendiranje mladih istraživača – učenika završnih razreda srednjih škola koji su osvojili jedno od prva tri mesta na međunarodnim olimpijadama u 2019. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << godini, prijavljeno je petoro kandidata.

To su kandidati koji su osvojili jedno pod prva tri mesta na međunarodnim olimpijadama znanja. U skladu sa uslovima javnih poziva i dostavljenom dokumentacijom sačinjene su preliminarne rang liste kandidata.

Na preliminarne rang liste kandidati imaju pravo prigovora u roku od osam radnih dana do 12. maja, uz obavezu prilaganja relevantne dokumentacije kojom dokazuju navode iz prigovora, konačne liste kandidata kojima su odobrene stipendije biće objavljene do kraja meseca.

Ovo ministarstvo je u septembru 2019. povećalo neto iznos stipendija za stipendiste –doktorande, sa 46.000 na 50.000 dinara i stipendiste mlade istraživače-učenike, sa 27.000 dinara na 30.000 dinara.

Ministarstvo dodatno sufinansira i materijalne troškove naučnoistraživačkim organizacijama (fakultetima i institutima) za angažovanje stipendista na istraživanjima koja se sprovode u njihovoj instituciji.

Do danas je ukupno stipendirano 2.390 studenata.

Od 2008. do 2017. godine, iznos stipendija se nije menjao i bio je 32.000 dinara za stipendiste – doktorande i 20.000 za stipendiste – mlade istraživače.

"Zahvaljujući povećanim izdvajanjima za nauku, ministarstvo je od 2017. pronašlo načina da poveća stipendije u čak tri navrata", istakao je državni sekretar Vladimir Popović, prenelo je ministarstvo.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.