Prosjačko putovanje

Izvor: B92, 21.Jun.2023, 08:06

"Prosjačko putovanje"

Severna Koreja je u sredu ocenila nedavnu posetu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Pekingu kao "prosjačko putovanje" da smanji tenzije.

Oni su rekli da je to pokazatelj neuspeha njene politike pritiska na Kinu.

Blinken se u ponedeljak sastao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, a cilj njegove izuzetno važne posete Pekingu bio je da ublaži tenzije i obezbedi da se brojni sporovi među supersilama ne pretvore u sukob, podseća Rojters.

Blinken, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prvi američki državni sekretar koji se sastao sa kineskim liderom od 2018. godine, rekao je nakon sastanka da je pozvao Kinu da podstakne Severnu Koreju da zaustavi lansiranje raketa jer je Peking u "jedinstvenoj poziciji" da izvrši pritisak na Pjongjang da se uključi u dijalog.

U komentarima koje je prenela severnokorejska novinska agencija KCNA, Džong Jong Hak, koji je najavljen kao analitičar za međunarodne odnose, rekao je da je cilj Blinkenove posete bio da se "moli za ublažavanje tenzija“ jer bi "pokušaj pritiska i obuzdavanja Kine mogao da postane bumerang koji bi bio smrtonosni udarac za američku ekonomiju“.

"Nedavno putovanje američkog državnog sekretara ne može se oceniti drugačije nego kao sramno prosjačko putovanje provokatora koji priznaje neuspeh politike pritiska na Kinu“, navodi se u komentaru.

Ocenjeno je da su SAD odgovorne za eskalaciju regionalnih tenzija sa "antikineskim kompleksima”, preko grupe KUAD, u kojoj su još Japan, Indija i Australija, kao i pakt AUKUS, koji je uz SAD , čine Australija i Velika Britanija.

"Vrhunac dvostruke igre i "bezobrazluka" karakterističnog za SAD je da se prvo provocira, a zatim se govori o takozvanoj ’odgovornoj kontroli nad razlikama u mišljenjima’“, smatra severnokorejski analitičar.

Danijel Kritenbrink, pomoćnik američkog državnog sekretara za istočnu Aziju i Pacifik, koji je takođe bio na putu za Peking, trebalo bi da poseti Južnu Koreju u sredu kako bi obavestio zvaničnike Seula o dvodnevnim razgovorima u Kini, izvestila je južnokorejska novinska agencija Jonhap. Reuters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.