Pronađen slučaj karcinoma star preko milion godina

Izvor: N1 televizija, 31.Jul.2016, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađen slučaj karcinoma star preko milion godina

Otkriće najstarijeg slučaja raka na nožnom prstu fosila u Južnoafričkoj Republici mogao bi značajno da pomogne moderna medicinska istraživanja najopakije bolesti današnjice.

U regiji Južne Afrike, koja je bogata fosilima i poznata kao "Kolevka čovečanstva", naučnici su pronašli najraniji odnosno najstariji slučaj trenutno najrasprostranjenije bolesti. Koristeći tehniku 3D, naučnici su dijagnostikovali agresivni tip karcinoma, osteosarkoma u kosti stopala koja je >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << pripadala ljudskom predaku, koji je umro u pećini Svartkrans pre 1,6 i 1,8 miliona godina, piše američko izdanje časopisa "National Geographic".

Koristeći metod nazvan mikro CT snimanja, istraživački tim je analizirao detaljne skenove 2D i 3D unutrašnjosti fosila. Slike su snimile razliku u gustini unutar kosti i prikazale su pogled na fragment kosti iz svih pravaca.

Abnormalni model rasta koštanog tkiva, uključujući prepoznatljiv izgled koji podseća na karfiol, odvela je naučnike do dijagnoze stanja osteosarkoma, koji se danas uglavnom javlja kod dece i mladih.

„Uporedili smo slike i videli pun pogodak“, rekao je koautor studije Edvard Odes sa Univerziteta "Witwatersrand" misleći na skenove biopsiju fosila i modernog čoveka.

Fragment kosti prsta sa levog stopala fosila je jedini deo skeleta koji je pronađen, a tako mali broj informacija onemogućava određivanje kojoj čovečjoj vrsti pripada pronađeni fosil, da li je u pitanju dete ili odrasla osoba, kao i da li je karcinom bio uzrok smrti.

Otkriće britanskih i južnoafričkih naučnika pobija tvrdnje da je karcinom moderna bolest, koja je uglavnom prouzrokovana faktorima životnog stila.

Otkriće, koje je objavljeno u časopisu "South African Journal of Science", sugeriše da, iako moderni način života povećava rizik od karcinoma, naročito u industrijski razvijenim zemljama, okidači za bolesti su ugrađeni duboko unutar ljudske prošlosti i evolucije.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.