Priznavanje diploma sa Balkana: Srbija i BiH u vrhu liste

Izvor: Deutsche Welle, 23.Avg.2019, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priznavanje diploma sa Balkana: Srbija i BiH u vrhu liste

Sistem priznavanja diploma fakulteta i stručnih škola stečenih van Nemačke prilično je složen. I pored toga, stanovnici zemalja Zapadnog Balkana su u samom vrhu liste podnetih zahteva za priznanje u 2018.

U Nemačkoj je tokom 2018. godine podneto ukupno 50.514 zahteva za priznanje inostranih diploma o stručnoj kvalifikaciji iz inostranstva. Najviše njih iz Sirije – 6.498, na drugom mestu je Bosna i Hercegovina sa 4.392, a na trećem – Srbija sa 3.291 zahtevom.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << />Tako na listi prednjače zemlje koje su van Evropske unije. Slede Poljska i Rumunija, potom ponovo zemlja van EU – Filipini, a posle Ukrajine, Albanije i Rusije dolazi desetoplasirana Hrvatska sa 1.251 osobom.

I dalje dug put do vize

Iako nemačko Ministarstvo spoljnih poslova smatra da je olakšan postupak sticanja boravišne dozvole u Nemačkoj za ljude sa Zapadnog Balkana, procedura oko izdavanja vize i dalje nije kratka. Svaki kandidat svoj zahtev za vizu zajedno sa svim potrebnim dokumentima i potvrdom poslodavca mora da podnese u nemačkom predstavništvu u svojoj zemlji. Dokumenta se potom proveravaju i to može da potraje – bez obzira na to što već gotovo dve godine nije potrebna preliminarna saglasnost nemačke Agencije za rad.

Posebno je kada su u pitanju fakultetske diplome potrebno voditi računa o razlici između „vođenja akademske titule“ i potpunog priznanja diplome. Priznanje diplome podrazumeva da se ona tretira jednako kao diploma nemačkog univerziteta i to nije laka procedura posebno kada je reč o društvenim naukama.

Štefan Majer, državni sekretar u MUP-u Nemačke, eksluzivno za DW govori o detaljima novog zakona te kako postupati kada na snagu stupi novi zakon, a još bude na snazi takozvano pravilo za Zapadni Balkan. (17.08.2019)

Nemačka vlada je 2015. godine donela odredbe o Zapadnom Balkanu kojima je regulisan način na koji radnici sa tog područja mogu da nađu posao u Nemačkoj. O tome za DW govori stručnjak Nemačkog instituta za privredu. (15.08.2019)

Medicinsko osoblje odlazi iz Crne Gore. DW donosi priču jedne lekarke koja radi u Nemačkoj i objašnjava zašto je odlučila da ode, kao i koje su razlike između nemačkog i crnogorskog zdravstvenog sistema. (02.08.2019)

„Vođenje akademske titule“ je, pak, moguće, tako što se pored naziva titule u zagradi obavezno ispisuje ime grada gde je sedište dotičnog univerziteta. To znači da nije potrebno sravnjivanje nivoa akademskog znanja, ali i da nemačka država ne odgovara za kvalitet diplome; na poslodavcima je da odluče hoće li i pod kojim uslovima zaposliti takve stručnjake (npr. ukoliko se radi o lekarima.

Pravila za starije od 45 godina

Prema stručnjaku Nemačkog instituta za privredu, Vida Gajs-Tenea, najveći broj došljaka sa Balkana ima srednje kvalifikacije, dakle nema diplomu visoke škole, već je uglavnom reč o diplomama neke zanatske škole.

Važno je i dobro poznavanje nemačkog jezika: u nekim oblastima je dovoljno znati osnove jezika, za zapošljavanje je potreban nivo B1, a za mesto u obrazovanju B2.

-pročitajte još: Iskustvo jedne crnogorske lekarke u Nemačkoj

Stariji od 45 godina će još u svojoj domovini morati da dokažu da su dovoljno uplaćivali u penzijsko osiguranje. To je jedna mogućnost. Druga je da na novom radnom mestu u Nemačkoj zarađuju najmanje 3.600 evra bruto. Pozadina ove mere je da se zbog novog zakona o useljavanju ne desi da stariji od 45 godina dolaze u Nemačku i već posle nekoliko godina padnu na teret nemačkog socijalnog sistema.

Ako razmišljate o poslu u Nemačkoj, neke informacije možete pronaći OVDE.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Povezane vesti

Nemačka: Na vrhu liste zemalja iz kojih se priznaju diplome dve sa Balkana

Izvor: Danas, 23.Avg.2019

Sistem priznavanja diploma fakulteta i stručnih škola stečenih van Nemačke prilično je složen. I pored toga, stanovnici zemalja Zapadnog Balkana su u samom vrhu liste onih kojima su ta dokumenta priznata u 2018. Članak Nemačka: Na vrhu liste zemalja iz kojih se priznaju diplome dve sa Balkana...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.