Izvor: RuskaRec.ru, 08.Avg.2017, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prilika za strance: Sankcije otvorile prostor za unosne poslove u Rusiji

Odavno je postalo jasno da ekonomija bilo koje zasebno uzete zemlje ne može više postojati nezavisno od ostalih: ekonomsko partnerstvo i investiranje povezuje zemlje i kontinente, i tako obezbeđuje bazu za stvaranje međunarodnih poslovnih alijansi.
Otkako je počeo „rat sankcija” i opšti ekonomski pad u Rusiji, investitori su postali oprezniji kada je reč o ulaganju novca u ovu zemlju. Međutim, tamo gde je kriza uvek postoje i određene mogućnosti. „Ruska reč“ je napravila >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << pregled potencijalnih prednosti koje stranci mogu imati u poslovanju sa Rusijom i koje se mogu iskoristiti u ovom trenutku.
Na koje sektore treba obratiti pažnju? Ruski predsednik Vladimir Putin u susretu sa predstavnicima međunarodnih investicionih krugova, Sankt Peterburg. Izvor: Aleksej Družinjin, RIA Novosti
Po rečima Anastasije Nevske, saradnice Instituta za svetsku ekonomiju i međunardne odnose Ruske akademije nauka, dva su glavna sektora koja u ovom trenutku mogu biti unosna za strance.
Prvi je poljoprivreda. Ona doživljava veliki procvat usled sankcija i zamene uvoznih proizvoda domaćom robom. U ovom sektoru rast beleži domaća proizvodnja i prodaja opreme, kao i kompanije koje se time bave, tako da preduzetnici imaju velike mogućnosti da se danas uključe u ovu igru investirajući u rusku proizvodnju.
Kako ja kao Srbin da otvorim poljoprivredno gazdinstvo u Rusiji?

Druga oblast je IT sektor. Ruski stručnjaci za matematiku i programiranje su visoko cenjeni u svetu, a sa pojavom veštačke inteligencije postaju ozbiljna konkurencija za čije prednosti su zainteresovane međunarodno orijentisane kompanije, jer saradnja sa stručnjacima iz Rusije može biti veoma unosna. Ruski profesionalci u ovoj oblasti su tri do pet puta jeftiniji od američkih, a nisu manje kompetentni od njih i mogu da pokrenu perspektivne jednokratne projekte i projekte vezane za start-ap tehnologije.
U dugoročnoj perspektivi uspeh bi moglo doneti i spajanje ovih dveju oblasti. Sve više zemalja preispituje pristup proizvodnji hrane i vođenju poljoprivrednog domaćinstva koristeći napredne tehnologije sa ciljem da se stabilizuje proizvodnja, i to je racionalno rešenje, smatra Kendrik Vajt, osnivač i generalni direktor investicione konsalting kompanije „Marchmont Capital Partners” orijentisane na rusko tržište.
Pozitivni faktori Prilikom ulaska na rusko tržište nije lako sve odraditi kako treba. Da li će pokrenuti posao ili uložene investicije doneti uspeh – to uvek zavisi od mesta, početne sume i sfere interesovanja. „Na tržištu ima mnogo slobodnih ’tezgi’, od visokotehnološke proizvodnje do prodaje brze hrane na ulici ili ulične preprodaje“, objašnjava Artjom Dejev, vodeći analitičar brokerske kompanije „Amarkets“. Ključna stvar je pronaći takvu „tezgu“.
Strani investitori sklopili rekordan broj poslova u Rusiji

Na primer, izvoz robe na tržište ruske elektronike beleži izuzetan rast. Prema podacima koje iznosi ruski špediter elektronike Shiptor.com, ruska roba je sve popularnija kod zapadnih korisnika. Smatra se da će vrednost materijalnih proizvoda izvezenih iz Rusije preko onlajn servisa i internet prodavnica do 2020. godine dostići 4 milijarde dolara (2016. godine je ta vrednost iznosila 2 milijarde dolara).
Odelo, obuća, zanatski proizvodi, oprema za automobile i elektronika koju proizvode ruska mala i srednja preduzeća – sve se to iznenada pojavilo na tržištu, i to bez stranih investicija, i brzo je privuklo pažnju stranih potrošača zbog niske cene i visokog kvaliteta. Pružanje finansijske podrške takvom poslovanju može biti unosno za investitore, smatra Andrej Ljamin, direktor za razvoj kompanije Shiptor.com.
Mogućnosti će i dalje verovatno biti aktuelne u sferama gde postoji potencijal zamene strane robe domaćim proizvodima, kao na primer u proizvodnji sira. Izvor: Aleksej Filipov, RIA Novosti
Otvoreno govoreći, male su šanse da sankcije budu uskoro ukinute, tako da će pomenute mogućnosti i dalje biti aktuelne u onim sferama gde postoji potencijal zamene uvozne robe domaćim proizvodima, kaže Dmitrij Jeljkin, partner fonda privatnih investicija „Twelve Seas Capital“ orijentisanog na poslovanje između zemalja bivšeg SSSR-a. Domaći proizvođači će biti sve aktuelniji u automobilskoj industriji, u proizvodnji civilnih aviona, drvnoj industriji, proizvodnji poljoprivrednih mašina, visokim tehnologijama u oblasti izgradnje puteva, itd. Predviđa se da će do 2020. godine udeo tih sektora u ruskom uvozu biti znatno smanjen, ocenjuje ruski državni investicioni holding „Sistema Finans“.
„U Rusiji je pala cena radne snage, tako da se isplati ući u posao koji podrazumeva dosta manuelnog posla“, dodaje Dejev. U tom smislu dobra opcija može biti investiranje u tekstilnu industriju i tehnološki biznis, ili čak u poljoprivredna preduzeća.
Korišćenje globalnih mreža Budući da se svet kreće u pravcu ekonomije jednokratnih poslova (gig economy), treba razmotriti i pitanje uspostavljanja veza sa istomišljenicima u poslovnim krugovima Rusije i drugih zemalja.
Uspostavljanje kontakata i nalaženje potencijalnih partnera ne podrazumeva bilo kakve troškove, te je to dobar način da se razvije posao dodavanjem ruskih naprednih tehnologija ili bilo koje druge vrste stručnih znanja koja bi mogla doprineti projektu.
„Zaboravite politiku! To je samo gubljenje vremena. Tražite i uspostavljajte profesionalne kontakte“, preporučuje Vajt koji preko 20 godina posluje u Rusiji.
Rusija ponovo popularna među stranim investitorima

Nastavak na RuskaRec.ru...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.