Izvor: Politika, 12.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pretnja novim probama

Pjongjang najavio drugu eksploziju ukoliko Amerika ne prestane da se "ponaša neprijateljski". – Savet bezbednosti još neodlučan oko sankcija "Što nas više pritiskaju, žešći će biti naš odgovor", glasi refren političke poruke odaslate juče iz Pjongjanga, sa prizvukom nove pretnje. U prvom zvaničnom oglašavanju, otkako je svet u ponedeljak saznao da je Severna Koreja izvela dugo najavljivanu podzemnu nuklearnu probu, ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je, posredstvom državne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << agencije KCNA, spremnost ove zemlje "i za dijalog i za konfrontaciju", ali i upozorilo da će produženo šikaniranje i pritisak od strane Amerike biti smatrani "objavom rata", na šta će morati da usledi "niz odgovarajućih snažnih mera".

Istovremeno je drugi čovek u severnokorejskoj hijerarhiji vlasti, predsednik Prezidijuma Narodne skupštine Kim Jong Nam, u izjavi za japansku agenciju Kjodo, najavio mogućnost novih proba nuklearnog oružja, ali i naglasio da će sve zavisiti od ponašanja Vašingtona.

"Pitanje naših budućih testova u vezi je sa američkom politikom prema našoj zemlji", rekao je Kim, napominjući da bi Severna Koreja bila voljna da nastavi pregovore o svom nuklearnom programu, pod uslovom da sve sankcije budu povučene.

Drugim rečima, Pjongjang se i dalje zalaže za denuklearizaciju Korejskog poluostrva, bez obzira na nuklearnu probu, "na šta je bio nateran ponašanjem Sjedinjenih Država".

Amerika, međutim, insistira na tome da se Pjongjang smesta odrekne svog atomskog programa i ujedno preti novim sankcijama, ali o stepenu i prirodi tih kaznenih mera u Savetu bezbednosti UN još nije postignuta puna saglasnost.

Predlog Vašingtona je, očekivano, najrigidniji i, osim zabrane prodaje Severnoj Koreji bilo kakvog materijala upotrebljivog za proizvodnju nuklearnog oružja, predviđao bi inspekcijsku misiju za svu robu koja ulazu u Severnu Koreju ili izlazi iz nje, takođe zatvaranje stranih luka i aerodroma za severnokorejske brodove i aerodrome, a povrh svega da sve mere budu donete pozivanjem na famoznu glavu Sedam Povelje UN koja kao krajnji korak dopušta i upotrebu sile.

Od pet stalnih članica Saveta bezbednosti, uz Ameriku bi stale i Britanija i Francuska, podrškom i najdrastičnijim vidom sankcija, ali ne i Rusija i Kina.

Mada najjača saveznica Pjongjanga, Kina se u načelu ne protivi nekim merama, što je samo po sebi znak promenjene atmosfere, ali kako je saopštio portparol ministarstva spoljnih poslova u Pekingu, "pokretanje vojne akcije protiv Severne Koreje bilo bi nezamislivo", preneo je Bi-Bi-Si.

Nezavisno od stava svetske organizacije, Japan je juče sopstvenim postojećim sankcijama zavedenim letos posle ispaljivanja severnokorejskih balističkih raketa doneo nove, kojima će svim severnokorejskim brodovima biti zabranjeno pristajanje u japanskim lukama.

Na sve ove najave reagovale su i svetske humanitarne organizacije podsećajući na činjenicu da je situacija u Severnoj Koreji katastrofalna i upućujući alarm da pomoć ovoj zemlji nikako ne sme da bude zaustavljena.

Šta god da bude preduzeto protiv režima, posledice će snositi nedužno stanovništvo, jer "nisu rukovodioci ti koji će gladovati i smrzavati se tokom predstojeće zime", apelovali su humanitarci iz Ženeve.

D. Dragić

[objavljeno: 12.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.