Presudnije od presude

Izvor: Politika, 18.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presudnije od presude

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington, novembra – Na ljuljašci na balkonu sede dvoje, drže se za ruke i miluju se pogledima. Žena koja im prilazi je supruga muškarca i reklo bi se da ga "hvata na delu", ali ona prilazi njemu i njegovoj izabranici, grli ih oboje i sokoli da se maze i paze do kraja života...

Scena priliči nekoj filmskoj melodrami, ali je stvarna i učestalo se ponavlja u diskreciji ustanove za onemoćala lica, u Finiksu, glavnom gradu Arizone. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << To je obelodanio lokalnoj televiziji s ponosom sin neobičnog bračnog para, koji je sudbina naterala da muž nađe utehu u drugoj ženi, a da se supruga tome raduje.

Iako veza liči na izveštačeni ljubavni trougao, ona je intimno vanredno stanje izvan šablona – splet dirljivog razumevanja u procesu gubljenja i očuvanja razuma. Glavni akteri su poznate javne ličnosti: doskorašnja članica Vrhovnog suda SAD Sandra Dej O'Konor i njen suprug, takođe ugledni pravnik u penziji Džon O'Konor, dok je treće lice, njegova nova družbenica, publici predstavljena, s poštovanjem njene privatnosti, samo kao Kej.

Poljuljan bolešću

Sandra i Džon su vršnjaci, imaju po 77 godina, od kojih 55 u braku, sklopljenom posle zaljubljivanja na studijama prava, na prestižnom Univerzitetu Stanford. Za njihov brak prijatelji pričaju kao "najboljem među znanima" a takvim ga smatra i njihov najstariji od tri sina, Skot (50), kad opisuje da je "majka srećna što je otac srećan s prijateljicom".

Takve sreće ne bi bilo da joj koren nije u nesreći. Džonovo zdravlje je pre 17 godina poljuljano Alchajmerovom bolešću, koja mu je dosad uveliko oštetila moždane funkcije, tako da je sada samo delimično svestan realnosti, pa i činjenice da je oženjen. Takvim stanjem se i objašnjava njegovo naprasno "stajanje na ludi kamen" sa sapatnicom, koja boluje od iste neizlečive nevolje. "Ne prepoznajući, povremeno, ni svoje najbliže, oboleli od Alchajmera, često traže novu blisku vezu u novoj sredini kao što je ustanova za njihovo zbrinjavanje", izjavila je Asošiejted presu specijalista dr Merijen Mekarti. I kad ubrzano kopni, život bi da još malo procveta, sugerišu njene kolege. "Kad je došao u ovu ustanovu, tata je bio razočaran, upotrebljavao je izraze kao potencijalni samoubica, ali se samo 48 sati kasnije preobratio toliko da je ličio na zaljubljenog tinejdžera", svedoči Skot O'Konor. "Nova situacija" među njegovim roditeljima uzburkala je nacionalne duhove. Naročito povodom Sandrinog postupka: jedni su ga videli kao dokaz "besmrtne ljubavi", drugi kao čin "uzvišenog milosrđa", dok su se treći "svemu tome" čudili.

Stručnjaci tvrde da se Sandra ponela baš onako kako oni preporučuju. Svesna gubitka koji trpi njen muž, čini sve što može da olakša stanje koje je teško i njemu i porodici, komentariše specijalista Piter Rid. A romansa, koju pacijent doživljava predstavlja "vrlo dobru odbranu od uznemirenja zbog približavanja smrti", dodaje psihijatar Gejl Salc.

Iako se smatra jednim od najznačajnijih sudija stoleća, Sandra Dej O'Konor se odrekla stečenog autoriteta presuđivanja u "slučaju" u kome njen muž gubi moć rasuđivanja. Kao jedan od devetoro sudija Vrhovnog suda, mogla je da, prema postojećim propisima, ostane doživotno na toj funkciji, na kojoj je provela 24 godine i četiri meseca, ali je s nje otišla u januaru 2006. da bi se posvetila obolelom suprugu.

Ostavku je ponudila još u leto 2005, ali joj nije bilo lako naći zamenu. Iako je svrstavana među "konzervativce", u ovdašnjoj glavnoj ideološkoj podeli na čijem su drugom kraju liberali, afirmisala se kao "umerenjak" i "centrista", često kao "jezičak" koji preteže na jednu ili drugu stranu "terazija pravde".

Povremeno je bitno uticala i na politiku. Bila je peti, odlučujući, glas kada je Vrhovni sud odlučio da se u decembru 2000. godine prekine dobrojavanje glasova na Floridi, što je omogućilo da se proglasi pobeda Džordža Buša na predsedničkim izborima. U junu 2004. izvojevala je, međutim, da sudska većina ograniči vlast šefa Bele kuće presudivši da izvršna vlast nema pravo da naređuje da se zarobljenici u "ratu protiv terorizma", bez izvođenja pred sud drže u tamnicama, kakav je ozloglašeni Gvantanamo...

Među najuticajnijima

Stekla je i ugled borca za nezavisnost pravosuđa. Pročula se i po, ovde ne baš popularnom, praktičnom uvažavanju pravnih dostignuća drugih zemalja.

Kad je najavila penzionisanje, pre dve i po godine, u tradicionalnom rangiranju magazina "Forbs" zauzimala je 36. mesto na tabeli 100 najuticajnijih žena sveta. Njen uticaj se i dalje oseća u pravničkim krugovima, a sada je njenim ophođenjem prema mužu proširen i na porodice i prijatelje oko pet miliona Amerikanaca sa Alchajmerovom bolešću. Slučaj O'Konorovih je, konstatuju hroničari, već podstakao zahteve da društvo više uloži u istraživanje te razorne bolesti i da pokaže više razumevanja za muke koje ona donosi.

Neko će, pri tom, preporučiti i primenu principa proisteklog iz iskustva sticanog na očevoj farmi krava na granici sa Meksikom, kojim se Sandra Dej O'Konor rukovodila na suđenjima a, po svemu sudeći, i u prosuđivanju svoje nove bračne situacije. A to njeno, lično, načelo glasi: "Ne mogu da težim postizanju doktrinarnog savršenstva, ako je to na uštrb rešavanja životnih problema".

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.