Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Nov.2019, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo student koji je pao sa višespratnog parkinga na protestima u Hongkongu

Student koji je pao sa višespratnog parkinga za vreme protesta u Hongkongu tokom sukoba između policije i demonstranata, umro je, javili su danas bolnički zvaničnici.

Smrt Aleksa Čaua, 22-godišnjeg studenta informatike na Univerzitetu u Hongkongu, zvanično je konstatovana jutros, potvrdila je bolnica Kvin Elizabet.

Vest je podstakla dodatni bes protiv vlasti u toj bivšoj britanskoj koloniji gde se već pet meseci održavaju demonstracije.

Čau je bez >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << svesti bio prebačen u bolnicu u ponedeljak ujutru posle noćnih okršaja između policije i demonstranata u istočnom kvartu Hongkonga. Nađen je kako leži u lokvi krvi na parkingu blizu mesta gde je policija koristila suzavac uzvraćajući demonstrantima koji su je gađali raznim predmetima iz zgrade parkinga.

Oko 1.000 demonstranata prošlo je danas kroz centralni kvart Hongkonga, uzvikujući "Raspustiti policiju", "Narode Hongkonga, osveta", i "Dug u krvi mora biti plaćen krvlju". Neki su nosili bele cvetove i plakate na kojima piše "Hongkong je policijska država".

Demonstranti su tražili pravdu za stradalog studenta i upućivali uvrede policajcima, nazivajući ih ubicama.

Iako uzrok pada studenta nije utvrđen, produbio je bes prema policiji koju demonstranti smatraju krivom za njegovu smrt optužujući je za grubost, upotrebu velike količine suzavca i biber spreja od kada su u junu počeli protesti za demokratske reforme.

Prošli vikend obeležen je nasiljem za vreme brojnih protestnih okupljanja širom Hongkonga. U nedelju je u napadu nožem povređeno pet ljudi. Prethodne noći policija i demonstranti su se satima sukobljavali pošto su hiljade ljudi izašle na neodobren protest.

Tu bivšu britansku koloniju već mesecima potresaju demonstracije aktivista koji osuđuju povećano mešanje Pekinga u tu poluautonomnu oblast.

Vlada Hongkonga je izrazila veliku tugu i žaljenje zbog smrti studenta.

"Policija je ranije navela da pridaju veliki značaj ovom incidentu i kriminalna jedinica sada sprovodi sveoubhvatnu istragu da utvrdi šta se dogodilo", navela je policija u saopštenju.

Tokom protestnih nemira bilo je vrlo malo smrtnih slučajeva. Jedan čovek se ubio, a jedan je pao i smrtno sradao dok je kačio prodemokratske plakate na zgradu. Prošlog meseca dva tinejdžera su bila povređena kada je policija pucala u samoodbrani u odvojenim incidentima, ali oba su se oporavila.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.