Izvor: RTS, 26.Dec.2021, 11:53

Preminuo Dezmond Tutu, nobelovac i veteran borbe protiv aparthejda

Dobitnik Nobelove nagrade za mir, društveni aktivista, veteran u borbi protiv aparthejda u Južnoj Africi, nadbiskup Dezmond Tutu umro je u 90. godini.
Dezmond Tutu, koga njegovi sunarodnici i strani posmatrači opisuju kao moralnu savest svoje nacije, umro je u Kejptaunu, preneo je Gardijan.

Bio je prvi crni južnoafrički anglikanski nadbiskup Južne Afrike.  
"Smrt nadbiskupa emeritusa Dezmonda Tutua je još jedno poglavlje žalosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u oproštaju naše nacije od generacije izuzetnih Južnoafrikanaca koji su nam zaveštali oslobođenu Južnu Afriku", rekao je predsednik Siril Ramafosa. 
Magistrirao je teologiju na Univerzitetu u Londonu. Od sedamdesetih godina prošlog veka bio jedan od glavnih vođa i moralna vertikala otpora aparthejdu.
Tutu je kritikovao vlast, protivio se ksenofobiji i rasizmu i zalagao se za prava crnaca.
Postao je drugi Južnoafrikanac koji je 1984. godine dobio Nobelovu nagradu za mir. 
Uvek je bio na distanci od Afričkog nacionalnog kongresa (ANC), partije koja je predvodila oslobodilački pokret i koja je sada na vlasti u Južnoj Africi više od 20 godina. Odbio je da podrži njenu oružanu borbu i bezuslovno podrži lidere kao što je Nelson Mandela.
Međutim, Tutu je delio Mandelinu viziju multirasnog društva u kome sve zajednice žive zajedno bez zlobe ili diskriminacije.
Na zahtev Mandele, predsednika slobodne Južne Afrike, postao je predsedavajući Komisijom za istinu i pomirenje (TRC), kontroverznim i emotivnim saslušanjima o kršenju ljudskih prava iz vremena aparthejda. 
Nastavio je da kritikuje ANC. Prvobitno je bio isključen sa državne sahrane Nelsona Mandele 2013. godine što je izazvalo negodovanje javnosti.
Tutuu je dijagnostikovan rak prostate kasnih 1990-ih, a poslednjih godina je nekoliko puta bio hospitalizovan zbog infekcija. 
I pored bolesti interesovao se za svetske poslove odlučan da iskoristi svoj ogroman moralni prestiž da napravi razliku.
Pokrenuo je 2015. godine peticiju u kojoj se pozivaju globalni lideri da u roku od 35 godina stvore svetsko tržište obnovljivih izvora energije. Peticiju je podržalo više od 300.000 ljudi širom sveta a klimatske promene su označene kao jedan od najvećih moralnih izazova našeg vremena. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.