Preminuo Dezmond Tutu, dobitnik Nobelove nagrade za mir

Izvor: B92, 26.Dec.2021, 10:01

Preminuo Dezmond Tutu, dobitnik Nobelove nagrade za mir

Nadbiskup Dezmond Tutu, dobitnik Nobelove nagrade za mir i ugledni veteran borbe protiv apartheida u Južnoj Africi, umro je u dobi od 90 godina, objavio je južnoafrički predsednik.

"Smrt nadbiskupa u miru Dezmonda Tutua još je jedno tužno poglavlje u oproštaju naše nacije s pripadnicima generacije Južnoafrikanaca koja nas je zadužila i oslobodila Južnu Afriku", rekao je predsednik Siril Ramafosa.

Tutu od sedamdesetih godina prošlog veka deluje kao jedan od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << glavnih vođa i moralna vertikala otpora apartheidu. Kritikovao je vlast, protivio se ksenofobiji i rasizmu, zalagao se za prava crnaca.

1984., Tutu je postao drugi Južnoafrikanac koji je dobio Nobelovu nagradu za mir. Bio je prvi crni južnoafrički anglikanski nadbiskup Južne Afrike.

Osim Nobelove nagrade 1984. godine, laureat je nagrada Albert Švajcer za humanost 1986. godine, Gandijeve nagradu za mir 2005. godine, a 2009. odlikovan je predsedničkim odličjem slobode u rodnoj Južnoj Africi.

Učestvovao je u nizu kampanja za pomoć potlačenima i u borbi protiv AIDS-a, tuberkuloze, homofobije, siromaštva i rasizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

PREMINUO DEZMOND TUTU: Južnoafrički nadbiskup i nobelovac bio je jedan od ključnih aktera u slomu aparthejda

Izvor: Kurir, 26.Dec.2021

Preminuo južnoafrički nadbiskup Dezmond Tutu, dobitnik Nobelove nagrade za mir koji je bio jedan od ključnih aktera u okončanju aparthejda u Južnoj Africi.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.