Izvor: RTS, 08.Sep.2022, 19:34

Preminula kraljica Elizabeta Druga

Britanska kraljica Elizabeta Druga preminula je u 97. godini u svojoj letnjoj rezidenciji u Balmoralu.
Elizabeta Druga, kraljica Velike Britanije i Severne Irske, preminula je tokom popodneva u zamku Balmoral u Škotskoj u 97. godini, saopšteno je iz Bakingemske palate.

"Kraljica je mirno umrla u zamku Balmoral ovog popodneva. Kralj i kraljica-supruga ostaće u Balmoralu tokom večeri, a u London će se vratiti sutra", navodi se u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Bakingemske palate.
Bakingemska palata objavila je prethodno da su lekari zabrinuti za zdravlje kraljice Elizabete Druge, koja se nalazila pod lekarskim nadzorom u Balmoralu.
Saopštenje palate dolazi dan nakon što se kraljica povukla sa Državnog saveta Ujedinjenog Kraljevstva koji se u sredu održao onlajn putem. 
U utorak se kraljica sastala sa Borisom Džonsonom kako bi primila njegovu ostavku na mesto premijera i sa Liz Tras, koju je imenovala za novog britanskog premijera.

U zamak Balmoral u Škotskoj stigli su svi članovi britanske kraljevske porodice, uključujući prestolonaslednika Čarlsa, njegovog sina princa Vilijama, troje kraljičine dece.
Britanski javni servis Bi-Bi-Si je oko podneva prekinuo redovni program kako bi izveštavao o kraljičinom zdravlju.
Ispred zamka Balmoral i Bakingemske palate u Londonu okupili su se Britanci i turisti nakon što su saznali vesti o zabrinutosti lekara za kraljičino zdravlje.
U junu je obeležen platinasti jubilej, odnosno 70 godina kraljičine vladavine, a završnoj paradi je sa kraljevskom porodicom prisustvovala i Elizabeta Druga. 
Presto će, nakon 70 godina duge vladavine kraljice Elizabete, preuzeti princ Čarls, koji je u britansku istoriju ušao kao prestolonaslednik koji je najduže čekao na krunu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Elizabeta Druga, biografija jedne kraljice

Izvor: RTS, 08.Sep.2022

Kraljica Elizabeta Druga preminula je u 97. godini. Sedam decenija provela je na tronu britanske monarhije, a nije ni trebalo da postane kraljica. Krunisanje 26-godišnje Elizabete 1953. godine bio je najpopularniji kraljevski događaj u 20. veku. Uprkos protivljenjima, njen brak sa princem Filipom...

Nastavak na RTS...

Otkrivena bolest od koje je bolovala kraljica Elizabeta Druga

Izvor: B92, 08.Sep.2022

Iako je do juče izgledala dobro, koliko je to moguće u njenim godinama, danas je bila pod strogim nadzorom lekara, a u letnjoj rezidenciji u Balmoralu okupila se cela porodica. Čak su Hari i Megan produžili boravak u Britaniji i otputovali u Škotsku kako bi je videli. Međutim, ona je preminula...Neki...

Nastavak na B92...

Kralj Čarls Treći u prvom obraćanju naciji: Kraljica je bila inspiracija i uvek je videla najbolje u ljudima

Izvor: RTS, 09.Sep.2022, 06:32

Kraljica Elizabeta Druga, britanski monarh sa najdužim stažom, umrla je u Balmoralu u 97. godini, nakon što je vladala 70 godina. U trenutku kada je kraljica umrla, tron je odmah i bez ceremonije prešao na naslednika Čarlsa, bivšeg princa od Velsa. Novi kralj se obraća naciji. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.