Preminula jedina Staljinova ćerka Svetlana

Izvor: Glas javnosti, 30.Nov.2011, 07:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminula jedina Staljinova ćerka Svetlana

MEDISON - Ćerka bivšeg sovjetskog lidera Josifa Staljina Svetlana Alilujeva - Lana Piters preminula je u 85. godini u saveznoj američkoj državi Viskonsin, daleko od očiju javnosti.

Prema rečima istražnog sudije, Staljinova ćerka je umrla 22. novembra od raka debelog creva. Svetlana Alilujeva je 1967. godine zatražila politički azil u američkoj ambasadi u Indiji, koji je potom i dobila, a zbog straha indijske vlade od loše reakcije tadašnjeg SSSR-a, organizovano je da ona odmah >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << napusti zemlju i otputuje u Rim.

Staljinova ćerka je nakon toga otišla u Ženevu, a potom u SAD, a iste godine u Njujorku, na konferenciji za štampu, odbacila je režim svog oca i sovjetsku vladu. Njeni memoari "Dvadeset pisama prijatelju" kasnije iste godine postali su bestseler. Svetlana se kasnije udala za uglednog arhitektu Vilijama Veslija Pitersa od koga se razvela 1973. godine.

Iz ovog braka ima ćerku Olgu. U SSSR se vratila 80-ih godina i dobila državljanstvo, nakon čega je živela u Gruziji. Devedesetih se vratila u Englesku, a od 2009. je živela u Medisonu u Viskonsinu.

Godinama je uporno izbegavala pažnju medija, ali je nakon dužeg ubeđivanja pristala da da intervju za dokumentarni film "Svetlana o Svetlani", koji je prikazan u aprilu prošle godine na filmskom festivalu u Medisonu. Josif Staljin je umro 1953. godine.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UMRLA STALJINOVA KĆERKA

Izvor: TvojPortal.com, 30.Nov.2011

Umrla staljinova ĆERKA Svetlana Alilujeva (Lana Piters). Vlasti SAD su 28. novermbra saopštile da je šest dana ranije , 22. novmebra u 86. godini u jednom staračkom domu grada Ričlenda u saveznoj državi Viskonsinu,  od raka na debelom crevu umrla jedinna Staljinova kćerka Svetlana Alilujeva,...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.