Preminula glumica Neda Arnerić

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jan.2020, 22:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminula glumica Neda Arnerić

Slavna glumica Neda Arnerić preminula je danas u 67. godini.

Prema prvim informacijama, a koje je preneo Blic, glumica je pronađena u svom stanu na Vračaru, gde je pronašao brat koji je danas hteo da je obiđe.

Snimila je više od 100 filmova, odigrala četrdesetak uloga u pozorištu, a za svoj je rad dobila veliki broj priznanja.

Ulogom u filmu "San" iz 1966. godine postala je prva dečja filmska zvezda Jugoslavije, a jedna od njenih najbriljantnijih uloga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bila je u filmu "Ko to tamo peva".

U karijeri dugoj gotovo pola veka Neda Arnerić je ostvarila uloge koje se pamte u filmovima "Višnja na Tašmajdanu", "Užička republika", "Sutjeska", "Valter brani Sarajevo", "Varljivo leto '68"...

Nakon velike popularnosti šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga veka usledile su uloge u "Tri karte za Holivud" i televizijskoj seriji "Policajac sa Petlovog brda", koje su joj donele slavu i devedesetih.

Za ulogu Delfine u filmu "Ispravi se, Delfina" 1977. je dobila "Srebrnu arenu" na Filmskom festivalu u Puli i nagradu Nagrada "Carica Teodora" na glumačkom Festivalu u Nišu.

"Zlatnu arenu" dobila je na Filmskom festivalu u Puli (1988) za ulogu u filmu "Haloa -Praznik kurvi" reditelja Lordana Zafranovića, a dobila je nagradu "Pavle Vuisić" za životno delo.

Za svoja ostvarenja na filmu 2009. godine dobila je "Plaketu Jugoslovenske kinoteke".

Neda Arnerić je diplomirala istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a od 1985. do 1999. godine vodila je sopstvenu galeriju "Atrijum" u Beogradu. Bila je narodna poslanica u Skupštini Srbije (2000-2004).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.