Premijerka o nezavisnosti: Škotlanđani, budite strpljivi

Izvor: N1 televizija, 10.Okt.2018, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijerka o nezavisnosti: Škotlanđani, budite strpljivi

Škotska premijerka Nikola Stardžen pozvala je pristalice nezavisnosti Škotske da pokažu "pragmatičnost" i "strpljenje".

Liderka nacionalističe Škotske nacionalne partije je u govoru na zatvaranju partijskog kongresa rekla da "više nego ikad veruje" u mogućnost da Škotska jednog dana bude nezavisna.

Ali, ona je pozvala da se sačeka ishod Bregzita pre organizovanja novog referenduma posle poraza 2014.

"Budući odnosi Velike Britanije i EU će odrediti >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << kontekst u kom će Škotska postati nezavisna", rekla je ona, pozvavši radikalnu struju da svoju "strast" za nezavisnošću oboje "pragmatizmom, izdržljivošću i strpljenjem".

To nije prvi put da je Stardžen izjavila da bi sačekala rezultate pregovora Londona i Brisela pre novog glasanja o nezavisnosti, za koje je neophodno odobrenje britanskog parlamenta koje će, prema istraživanjima, teško biti dato. Ona je na otvaranju kongresa SNP rekla da će 35 poslanika te stranke u Vestminsteru glasati za drugi referendum o Bregzitu, ako to pitanje bude postavljeno. Britanska premijerka Tereza Mej je isključila takvu mogućnost.

Većina Škotlanđana je na referendumu glasala za ostanak u EU, za razliku od Engleske i Velsa, a Stardžen je više puta rekla da želi da zaštiti Škote od Bregzita, za koji ocenjuje da će naneti štetu škotskoj ekonomiji.

"Mi smo 2014. odbacili nezavisnost da bismo sačuvali svoje mesto u EU, a danas nam prete nestašica lekova, prizemljeni avioni, kolaps u lukama i odlazak investicija", navela je premijerka.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.