Izvor: RTS, 09.Jul.2022, 16:20

Premijer Šri Lanke podneo ostavku, traži se i predsednik i njegova smena

Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge podneo je ostavku kako bi se formirala prelazna Vlada sačinjena od predstavnika svih partija. Lideri nekoliko opozicionih partija pozivaju i predsednika Gotabaja Radžapaksa da se povuče sa funkcije. Nema potvrde gde se predsednik nalazi. Neki mediji prenose da je napustio zemlju.
Premijer Ranil Vikremesinge potvrdio je na Tviteru da će podneti ostavku.

"Da bi se obezbedio nastavak rada Vlade, uključujući >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bezbednost svih građana, prihvatam najbolju preporuku lidera stranaka da se omogući rad Vlade koju će činiti predstavnici svih partija. Da bih to olakšao, podneću ostavku na mesto premijera", napisao je Vikremesinge na Tviteru.
Do ove odluke je došlo nakon intenziviranja antivladinih protesta zbog kojih je predsednik Gotabaja Radžapaksa evakuisan pre nego što su demonstranti upali u njegovu rezidenciju, prenosi Rojters.

Hiljade ljudi probilo je policijske barikade da bi došli do Radžapaksine kuće. Policija je pucala u vazduh, ali nije uspela da ih spreči, preneo je Rojters.
Nezadovoljstvo građana raste zbog najteže ekonomske krize u zemlji u poslednjih sedam decenija.
Radžapaksa je napustio zvaničnu rezidenciju iz bezbednosnih razloga uoči planiranih demonstracija, rekla su dva izvora iz Ministarstva odbrane.
Iako nema zvanične potvrde gde se predsednik nalazi, pojedini mediji prenose da je on napustio zemlju. 

Premijer Vikremesinge je razgovarao sa liderima više partija kako bi odlučio koje korake da preduzme nakon smirivanja situacije.
"Vikremesinge je rekao liderima stranaka da je spreman da podnese ostavku na mesto premijera i ustupi mesto Vladi sačinjenoj od svih stranaka", navodi se u saopštenju njegove kancelarije.
I premijer je premešten na bezbednu lokaciju, rekao je izvor iz Vlade Rojtersu.
Lideri nekoliko opozicionih partija pozivaju i predsednika da podnese ostavku.
"Predsednik i premijer moraju odmah da podnesu ostavke. Ako se to ne dogodi, politička nestabilnost će se pogoršati", rekao je lider Slobodarske partije Šri Lanke i bivši predsednik Maitripala Sirisena.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ostavke predsednika i premijera Šri Lanke nakon velikih protesta

Izvor: RTS, 09.Jul.2022

Smena vlasti u Šri Lanki nakon velikih protesta. Premijer te zemlje Ranil Vikremesinge podneo je ostavku kako bi se formirala prelazna Vlada sačinjena od predstavnika svih partija. Predsednik Gotabaja Radžapaksa najavio je da će se sa funkcije povući u sredu, 13. jula. . ...

Nastavak na RTS...

OSTAVKE PREDSEDNIKA I PREMIJERA ŠRI LANKE NAKON VELIKIH PROTESTA: Demonstranti zapalili rezidenciju premijera

Izvor: Kurir, 09.Jul.2022

Premijer te zemlje Ranil Vikremesinge podneo je ostavku kako bi se formirala prelazna Vlada sačinjena od predstavnika svih partija. Predsednik Gotabaja Radžapaksa najavio je da će se sa funkcije povući u sredu, 13. jula.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.