Premijer Boris Džonson: Bregzit do 31. oktobra, Britancima je dosta čekanja

Izvor: RTS, 24.Jul.2019, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer Boris Džonson: Bregzit do 31. oktobra, Britancima je dosta čekanja

U svom prvom obraćanju nakon što je preuzeo funkciju premijera Boris Džonson obećao je da će Velika Britanija izaći iz EU do 31. oktobra, ali i da će sa Evropskom unijom postići novi dogovor. Džonson navodi da će banke i ekonomija Velike Britanije biti spremne, ali i da je jedina stvar koju političari ne smeju da zaborave je da su građani njihovi šefovi. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Boris Džonson je ispred kuće u Dauning stritu 10 novinarima rekao da su oni koji su se kladili protiv Britanije izgubili i da će učvrstiti poverenje u britansku demokratiju, prenosi Rojters.

"Ispunićemo obećanje koje je dao Parlament i izaći ćemo iz Unije 31. oktobra, tu nema ili, niti ali", rekao je Džonson.
Džonson je naveo da će postići novi, bolji dogovor koji će maksimizirati mogućnosti Bregzita, istovremeno omogućavajući Britaniji da iznedri novo i uzbudljivo partnerstvo sa ostatkom Evrope baziranom na slobodnoj trgovini i međusobnoj podršci.
"Verujem u potpunosti da ćemo u roku od 99 dana izaći. Ali, mi nećemo da čekamo tih 99 dana, jer je Britancima dosta čekanja, došlo je vreme da se dela, da se donose odluke, da se pokaže snažno vođstvo i da se promeni zemlja na bolje", istakao je Džonson.
Prema njegovim rečima, ubrzaće se rad na tome da se pripremi Bregzit.
"Luke će biti spremne, kao i banke. Spremne će biti i fabrike i poslovi, bolnice, a naša sjajna poljoprivreda biće pripremljena da prodaje još više proizvoda ne samo u Velikoj Britaniji, već i širom sveta", dodao je Džonson.
Građani su šefovi političara
Džonson je u govoru pomenuo i poreska pravila.
"Hajde da promenimo poreska pravila kako bismo obezbedili dodatne podsticaje za ulaganje u kapital i istraživanja", istakao je novi britanski premijer.
Dodaje da će, dok pravi tim sačinjen od "sjajnih muškaraca i žena" preuzeti odgovornost za promene koje želi da postigne.
"Bez obzira na povratnu spregu, odgovornost se preuzima ovde", rekao je Džonson.
Novi britanski premijer naveo je da ne treba zaboraviti da će Britanija i u slučaju da izađe iz EU bez sporazuma imati dodatnih 39 milijardi funti.
"Odajem počast snazi i strpljenju mojoj prethodnici i njenom velikom osećaju za javni sektor ali uprkos svim njenim naporima postalo je jasno da postoje pesimisti u zemlji i inostranstvu koji misle da je nakon tri godine neodlučnosti ova zemlja postala zatočenik starih argumenata iz 2016. godine. I u ovom domu demokratije nismo u stanju da poštujemo demokratski mandat", kazao je Džonson.
Navodi da su kritičari pogrešili.
"Moj posao je da služim vama, ljudima. Jer jedina stvar koju mi političari ne smemo da zaboravimo je da su građani naši šefovi", zaključio je Džonson.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

DŽONSON NEĆE ŽIVETI U ČUVENOM BROJU 10: Sa svojom devojkom Keri Simonds useljava se u duplo veći stan u komšiluku!

Izvor: Kurir, 25.Jul.2019, 17:21

Novi premijer Velike Britanije Boris Džonson neće živeti u stanu iznad kancelarije na broju 10 u Dauning stritu, što je zvanično sedište premijera, već u onom iznad broja 11, koji je duplo veći, pišu britanski mediji.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.