Preliminarni rezultati: Francuski socijalisti osvojili apsolutnu većinu, bolan poraz konzervativaca

Izvor: Blic, 18.Jun.2012, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preliminarni rezultati: Francuski socijalisti osvojili apsolutnu većinu, bolan poraz konzervativaca

Socijalisti francuskog predsednika Fransoa Olanda osvojili su apsolutnu većinu glasova na današnjim parlamentarnim izborima, navodi se u preliminarnim procenama u koje je uvid imala francuska agencija Frans pres. Socijalisti slave pobedu

Socijalisti su sa svojim saveznicima osvojili između 312 i 326 mesta od ukupno 577 u francuskom parlamentu, daleko više od neophodnih 289 za apsolutnu većinu, tako da će moći da vladaju bez podrške Zelenih ili ekstremne levice.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Desničarska Unija narodnog pokreta (UMP) bivšeg predsednika Nikole Sarkozija je sa svojim saveznicima osvojila između 212 i 234 poslanička mesta, Zeleni između 18 i 24, a ekstromno levičarski Levi front od devet do 11, navodi se u preliminarnim rezultatima agencija Sofr i CSA.

Ekstremno desničarski Nacionalni front (FN) na čelu sa Marin le Pen osvojio je između jednog i četiri mesta u parlamentu, a centralno orijentisani Demokratski pokret (MoDem) Fransoa Bajrua jedno do dva mesta.

Prema ovim rezultatima potvrđuju se predviđanja da će ekstremo desničarski FN prvi put od 1998. godine ponovo sedeti u francuskom parlamentu.

Na današnje glasanje izašlo je oko 56 odsto Francuza sa pravom glasa.



Bivša Olandova žena izgubila izbore Segolen Rojal

Kandidatkinja socijalista u La Rošelu na zapadu Francuske i kandidatkinja na predsedničkim izborima 2007. godine, Segolen Rojal saopštila je večeras da je izgubila izbore.

Ni kandidat centra u Pou na jugo-istoku Francuke Fransoa Bajru nije osvojio dovoljno glasova da bi ušao u parlament. U njegovoj izbornoj jedinici podršku mu je dalo samo 30 odsto glasača.

On je u prvom krugu ovogodišnjih predsedničkih izbora osvojio samo devet odsto glasova, posle čega je svoje glasače pozvao da u drugom krugu podršku daju Olandu.

Danas je glasalo oko 56 odsto Francuza

Predsednica Socijalističke partije Martin Obri se zahvalila Francuzima na "poverenju".

- To (poverenje) nas obavezuje i čini nam čast. Naš zadatak je da uspemo - rekla je ona.

Ministar spoljnih poslova Francuske Loran Fabijus je kazao da će većina u parlamentu Socijalističkoj patiji omogućiti da se izglasaju novi zakoni.

Premijer Francuske Žan Mark Ero je ranije izjavio da je cilj da socijalisti u parlamentu dobiju većinu kako bi mogli da sprovedu program Fransoa Olanda.

- Nekad ćemo pred sobom imati težak izbor... tako da je nepohodno da budemo jaki - rekao je on.

Povezane vesti: Kraj Sarkozijevim merama štednje U Francuskoj sutra prvi krug parlamentarnih izbora Olandov avion pogodio grom, predsednik seo u drugi Au revoir: Karla i Sarkozi napustili Jelisejsku palatu, Oland zvanično predsednik Neizvesno da li se Sarkozi povlači iz politike

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.