Predat zahtev za azil Snoudena predsedniku Nikaragve

Izvor: Politika, 08.Jul.2013, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predat zahtev za azil Snoudena predsedniku Nikaragve

Bolivija traži objašnjenje oko incidenta s avionom

MOSKVA – Ambasador Nikaragve u Rusiji Luis Alberto Molina izjavio je danas da je njegova diplomatska misija predsedniku Nikaragve Luisu Albertu Molini poslala pismo odbeglog američkog obaveštajca Edvarda Snoudena u kojem on traži politički azil.

„Primili smo pismo od Snoudena. Poslali smo ga u Nikaragvu, tako da će predsednik razmotriti zahtev”, rekao je Molina ruskoj agenciji Itartas.

Molina >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je rekao da za sada nije planiran nijedan sastanak predstavnika ambasade u Moskvi sa Snoudenom.

Snouden je u Rusiju došao 23. juna, nakon što je početkom tog meseca obelodanio tajni nalog suda kojim su specijalne službe SAD dobile pristup svim pozivima najvećeg američkog mobilnog operatera „Verajzon”.

On je objavio i podatke o supertajnom programu svog bivšeg poslodavca, američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) „Prizma”, koji omogućava praćenje elektronskih komunikacija na najvećim Internet sajtovima.

Veruje se da se Snouden, koji je razotkrio američki „tajni” program za nadzor, što je izazvalo i zategnutost između SAD i njenih saveznika, još uvek nalazi u tranzitnom odeljenju moskovskog aerodroma Šeremetjevo, odakle je dosad podneo zahteve za azil u više od 20 zemalja, uključujući Venecuelu i Ekvador.

Mnoge od tih zemalja su već odbile da mu daju azil, prenele su zapadne agencije.

Iako američki predsednik Barak Obama javno ne pokazuje da naročito brine oko Snoudenovog kretanja, drama oko leta bolivijskog predsednika Eva Moralesa - čiji je avion bio preusmeren u Beč zbog sumnje da je Snouden u njemu - ukazuje na pritiske iza scene.

„Vikiliks” je u petak objavio da je Snouden tražio azil u još šest država, ali je istakao i da neće identifikovati te „nove zemlje”, zbog mogućeg američkog mešanja.

------------------------------

Slovenija neće zatvoriti vazdušni prostor Snoudenu

LJUBLJANA – Slovenija sigurno neće zatvoriti svoj vazdušni prostor, ako bivši agent CIA Edvard Snouden bude u avionu koji nadleće njenu teritoriju, izjavio je danas na konferenciji za štampu ministar spoljnih poslova Karl Erjavec, a preneo STA.

Erjavec je, između ostalog, istakao da mu je američki ambasador u Sloveniji Džozef Musomeli rekao prošle sedmice da SAD nisu špijunirale u Sloveniji.

„On je, međutim, rekao da će to proveriti, još nismo dobili odgovor”, rekao je Erjavec.

Upitan da li je Slovenija dobila uputstva od Evropske unije vezane za Snoudena, koji dostavljao informacije o tajnom elektronskom nadzoru i špijunskim programima SAD, Erjavec je odgovorio da se to nije desilo.

On je rekao da će dostavljanje informacije od strane Snoudena u kojoj se navodi da su SAD špijunirale misije EU u SAD i zemljama EU verovatno biti tema sastanka ministara spoljnih poslova EU sledeće sedmice.

Erjavec je izjavio i da očekuje da će visoka predstavnica EU Ketrin Ešton dati detaljnu informaciju o tom problemu na sastanku.

On je rekao i da je nemoguće nagađati gde bi mogao da pokuša da odleti Snouden koga SAD traže zbog odavanja tajni, kao i da ne može da traži azil u Sloveniji sa moskovskog aerodroma, jer mora da bude u Sloveniji da bi popunio zahtev za azil.

Bolivija traži objašnjenje oko incidenta s avionom

LA PAS – Bolivijska vlada zatražila je danas od ambasadora Francuske, Španije, Portugalije i Italije objašnjenje zbog čega su oni mislili da se u avionu sa predsednikom Bolivije Evom Moralesom iz Moskve, nalazio i odbegli bivši radnik CIA Edvard Snouden, koji je medijima odavao poverljive informacije.

„Ambasadori su pozvani da dođu u ministarstvo spoljnih poslova u toku dana, neki su već to učinili, da objasne šta se dogodilo”, rekla je ministarka za komunikacije Amanda Davila.

Bolivija je saopštila da su četiri zemlje zabranile Moralesovom avionu (na putu za Boliviju) prolazak kroz njihov vazdušni prostor, zbog sumnje da se u njemu nalazi i Snouden.

Moralesov avion je 3. jula stigao na aerodrom u Las Palmasu na Kanarskim ostrvima da bi sipao benzin, nakon što je preusmeren u Beč. Avion je zadržan u glavnom gradu Austrije 13 sati i ovaj postupak je pokrenuo diplomatski spor.

Tanjug

objavljeno: 08.07.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Snouden predao zahtev za azil ambasadi Nikaragve

Izvor: Blic, 08.Jul.2013

Ambasador Nikaragve u Rusiji Luis Alberto Molina izjavio je danas da je njegova diplomatska misija predsedniku Nikaragve Danijelu Ortegu poslala pismo odbeglog američkog obaveštajca Edvarda Snoudena u kojem on traži politički azil...- Primili smo pismo od Snoudena. Poslali smo ga u Nikaragvu, tako...

Nastavak na Blic...

Snowden zatražio azil od Nikaragve

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Jul.2013

Predsjedniku Nikaragve Luisu Albertu Molini poslato je pismo odbjeglog američkog obaveštajca Edwarda Snowdena u kojem on traži politički azil.  Ambasador Nikaragve u Rusiji Luis Alberto Molina izjavio je danas da je njegova diplomatska misija prosledila pismo Snowdenu. "Primili smo pismo od...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.