Izvor: Blic, 01.Jan.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Praznična šoping sezona u SAD najgora od 1969. godine

Pretpraznična sezona kupovina u SAD bila je krajem 2008. najgora od 1969, usled recesije, koja je bila uzrok velikim smanjenjima cena, saopštio je Međunarodni savet tržnih centara.



Prodaja u trgovačkim lancima u SAD pala je za 1,8 procenata u nedelji koja je okončana 27. decembra, u odnosu na isto vreme prethodne godine, pokazao je indeks kompanije "Goldman Saks".

Prema proceni te kompanije, kada se svedu računi, pokazaće se da su pretpraznične kupovine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u novembru i decembru bile 1,5 do dva osto manje nego lane. To bi bio prvi pad od kada je "Goldman Saks" počeo da prati ove pokazatelje, 1969. godine, preneo je Rojters.

Većina analitičara očekuje da će prodaja još oštrije pasti kada se praznici završe, što će predstavljati dodatni pritisak na trgovinski sektor, u kojem je ekonomska kriza već izazvala otpuštanja, zatvaranja prodavnica i čak bankrostva.

Ekonomista "Goldmnan Saksa" Majkl Nimira ocenjuje da trgovinski sektor u SAD očekuju težak januar i čitava prva polovina ove godine.

Ekonomija SAD je u recesiji, pa je kupovna moć stanovništva sve manja. Da bi izašli na kraj s tim, prodavci su pred božićne i novogodišnje praznike, kada je prodaja obično najveća, prvo smanjili cene za 20 do 30 procenata, a kada to nije dalo rezultata, i do 70 procenata, kako bi podstakli prodaju. Rezultat, međutim, nije bio zadovoljavajući.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.