Izvor: Politika, 03.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poverenje u Srbiju

Teri Dejvis, generalni sekretar Saveta Evrope, uveren je u sposobnost naše zemlje da od maja uspešno predsedava Komitetu ministara SE

Intervju
"Imam puno poverenje u Srbiju da će odgovorno i efikasno predsedavati Komitetu ministara Saveta Evrope od maja do novembra ove godine, kad, sredinom idućeg meseca, preuzme mandat od San Marina.
Iskreno se nadam da će vaša vlada preduzeti sve što je potrebno da na najbolji mogući način iskoristi ovu privilegiju, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bi pokazala da je Srbija demokratski zrela i sposobna da tih šest meseci uspešno vodi najstariju i najveću evropsku organizaciju, koja okuplja 800 miliona građana i 46 država. To je velika čast, i prilika koja se ukazuje jednom u 25 godina", kaže za "Politiku" Teri Dejvis, generalni sekretar Saveta Evrope (SE).

Dejvis, koji će danas u Beogradu sa srpskim šefom diplomatije Vukom Draškovićem razgovarati o planovima Srbije za predstojeće predsedavanje, smatra da je naša zemlja učinila veliki napredak u ispunjenju obaveza preuzetih ulaskom u Savet Evrope pre tačno četiri godine, ali da je još dosta toga ostalo da se uradi. Jedna od najvažnijih stvari je puna saradnja sa Haškim tribunalom.

Da li bi to, kao i činjenica da Srbija još nema novu vladu, moglo da utiče na njenu ulogu predsedavajućeg Komiteta ministara SE?

– Srbija je, kao članica Saveta Evrope, prihvatila obavezu da usvoji i primeni evropske demokratske standarde i vrednosti, odnosno konvencije SE koje se odnose na zaštitu i poštovanje ljudskih prava i prava manjina, demokratiju i vladavinu prava. U najvećoj meri je to i učinila. Predsedavanje Komitetu ministara, međutim, ne zavisi od toga koliko je neka zemlja uspešna u ispunjavanju svojih obaveza, već se određuje prema abecednom redu. Još nikad se nije dogodilo da ono bude uskraćeno nekoj zemlji, a svega nekoliko puta u istoriji SE je bilo odloženo. Naravno, iz praktičnih i političkih razloga bilo bi dobro da Srbija dobije novu vladu pre početka predsedavanja, da i ne pominjem da je to i u najvećem interesu vaših građana.

Ipak, pravite planove sa starim ministrom spoljnih poslova, a očekuje se da Srbija uskoro dobije novog.

– Sa ministrom Draškovićem sam dosad veoma dobro sarađivao, ali ne vidim razloga zašto ne bih isto tako dobro sarađivao i sa nekim drugim, i ne sumnjam da će se nova vlada držati dogovorenih prioriteta iz programa predsedavanja, koje Srbija, inače, tek treba da predstavi.

Kako bi Srbija, tokom predstojećeg predsedavanja, mogla najbolje da doprinese ciljevima SE u ovoj godini?

– Uz uobičajene aktivnosti, Savet Evrope je u 2007. pokrenuo i nekoliko kampanja: za zaštitu žena od nasilja u kući, za suzbijanje trgovine ljudima, za unapređenje dečjih prava, kampanju protiv rasne i svake druge diskriminacije (pod imenom "Svi različiti, svi jednaki") i protiv predrasuda prema Romima (ona je nazvana "Dosta!" i verujem da će Srbija tu biti posebno aktivna). Lansiraćemo i program u oblasti sporta, očekujući da će uključiti i Belorusiju, jedinu evropsku zemlju koja još nije ispunila uslove za prijem u Savet Evrope. Znam da Srbi vole sport, tako da sam uveren da će i tu dati svoj doprinos. U vreme predsedavanja Srbije na dnevnom redu će biti i važno pitanje odnosa EU i Saveta Evrope.

Baš u to vreme bi i Crna Gora trebalo da pristupi Savetu Evrope.

– Da, to bi se moglo dogoditi uoči ili u vreme predsedavanja Srbije, i u tome ne vidim nikakav problem. Naprotiv. Svi smo bili impresionirani kako su Srbija i Crna Gora rešile osetljivo pitanje gašenja zajedničke države, i siguran sam da će Srbija, kao predsedavajući, na najbolji način dočekati novu članicu.

A šta ukoliko i Kosovo zatraži prijem u Savet Evrope?

– Ni na koji način ne želim da komentarišem budući status Kosova, i šta bi moglo, ili ne bi moglo da se dogodi nakon što o tome bude raspravljao Savet bezbednosti UN. Rešavanje statusa Kosova nije u nadležnosti Saveta Evrope.

Uprkos tome, Parlamentarna skupština SE u januaru je donela rezoluciju o Kosovu, iz čijeg nacrta je tek posle žučne rasprave izostavljen član koji pominje nezavisnost južne srpske pokrajine. Šta se od tada promenilo?

– Mi smo bili i ostajemo veoma zainteresovani za punu, jednaku i efikasnu primenu evropskih standarda u demokratiji i zaštiti ljudskih prava, i za očuvanje mira, stabilnosti i uzajamnog razumevanja među pripadnicima različitih etničkih zajednica na Kosovu, bez obzira na to kakva će biti odluka o statusu. Ovo je važno za Kosovo, za Srbiju, za ceo region i Evropu, i u tom smislu smo već preduzeli više mera.

Savet Evrope se posebno zalaže za očuvanje i obnovu crkava, manastira i kulturnog nasleđa na Kosovu, jer to je istovremeno i zajedničko evropsko nasleđe. Osuđujemo tragične događaje iz marta 2004, i svaki sličan napad kojim bi se ugrozilo to nasleđe, kao i život i bezbednost svih građana Kosova. S obzirom na važnost ovog pitanja, nastaviću i ubuduće i lično da ga pratim.

Venecijanska komisija je upravo ovih dana objavila svoje mišljenje o novom ustavu Srbije. Da li će njene primedbe SE uvrstiti među obaveze koje očekuje da ispunimo?

– Zahtev je Venecijanskoj komisiji uputio nadzorni komitet Parlamentarne skupštine SE, i očekujem da će taj komitet i Parlamentarna skupština o njemu raspravljati u skorašnjoj budućnosti. Ne znam kakav će stav zvanično zauzeti.

Da li ćete o tome razgovarati sa ministrom Draškovićem?

– Nije sigurno, ali je sasvim izvesno da primedbe na novi ustav neće uticati na predsedavanje Srbije Komitetu ministara SE.

-----------------------------------------------------------

Tri decenije u poslaničkoj klupi

Britanac Teri Dejvis, generalni sekretar Saveta Evrope, iza sebe ima skoro tri decenije poslaničkog iskustva: bio je, pored ostalog, portparol Laburističke stranke u britanskom Parlamentu, a poseban ugled je stekao kao predsedavajući najjače, socijalističke grupe u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Izuzetno se zalagao za prijem naše zemlje u Savet Evrope. Dejvisovi saradnici za njega tvrde da je dosledan, principijelan i posvećen onome što smatra ispravnim. Nije, recimo, nikad dopustio da se u Savetu Evrope dovede u pitanje da je Kosmet deo Srbije.

Aleksandra Mijalković

[objavljeno: 03.04.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.