Izvor: Politika, 29.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisana Deklaracija o reformi policije BiH

Od našeg stalnog dopisnika
Banjaluka, 28. oktobra – Lideri šest vodećih partija u Bosni i Hercegovini potpisali su danas u Mostaru Deklaraciju o preuzimanju obaveza za sprovođenje reforme policije – ključnog uslova za potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, potvrdio je našem listu predsednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić.Prema njegovim rečima, ovim aktom je utvrđeno da će strukture jedinstvene reformisane policije biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u skladu sa ustavnom strukturom BiH. Na istom principu, dodao je Ivanić, biće organizovana policija i posle promena Ustava BiH. U obe varijante, reforma policije zasnivaće se i na tri principa Evropske unije – jedinstveno zakonodavstvo i budžet, nemešanje politike u rad policije i funkcionalne policijske oblasti.

Deklaraciju o reformi policije, koja je uručena i visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku, potpisali su predsednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik, Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić, Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić, Stranke za BiH Haris Silajdžić, Hrvatske demokratske zajednice 1990. Božo Ljubić i Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović.

Čović je, prema izveštajima elektronskih medija, rekao da će "u roku od 30 dana biti organizovan prvi sastanak na kojem će se razgovarati o promeni Ustava BiH". On je kazao da je cilj današnjeg potpisivanja Deklaracije o reformi policije omogućavanje BiH da što pre potpiše sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Sastanku šefova vodećih stranaka prisustvovao je i visoki predstavnik Miroslav Lajčak. On je novinarima rekao da će, povodom njegovih odluka koje su izazvale političku krizu, biti nastavljeni razgovori pravnih stručnjaka i da bi do sutra ujutro trebalo da bude utvrđen stav o ovim pitanjima.

"Videli ste u medijima da postoji prostor da se uklone nedoumice koje su nastale i ja ne bih želeo da se taj prostor sada zatvori neodgovornim izjavama. Najkasnije večeras ili sutra ujutro bi trebalo da dođemo do stava po tom pitanju", rekao je Lajčak, čije su odluke – Zakon o izmenama i dopunama Zakona o Savetu ministara i Obavezujuća instrukcija za promenu Poslovnika o radu Parlamentarne skupštine BiH izazvale najozbiljniju političku krizu u BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas.

Sporne odluke visokog predstavnika u Republici Srpskoj su protumačene kao udar na njenu poziciju definisanu Dejtonskim sporazumom i stvaranje pretpostavki za preglasavanje srpskih predstavnika u zajedničkim organima BiH.

B. Marić

--------------------------------------------------------------------------

Vanredna sednica parlamenta RS

Od našeg stalnog dopisnika
Banjaluka, 28. oktobra – Na dnevnom redu posebne, vanredne, sednice Narodne skupštine Republike Srpske, zakazane za 29. oktobar, biće samo jedna tačka dnevnog reda – razmatranje i usvajanje rezolucije o osudi postupaka i odluka visokog predstavnika i inicijativi da mu se ukinu bonska ovlašćenja na osnovu kojih nameće i menja zakone i smenjuje demokratski izabrane zvaničnike.

Sednica je zakazana zbog toga što je visoki predstavnik Miroslav Lajčak nametnuo Zakon o izmeni i dopuni Zakona o Savetu ministara i doneo Obavezujuću instrukciju o izmeni Poslovnika o radu Parlamentarne skupštine BiH. Oba ova akta kojima se reguliše pitanje kvoruma za održavanje sednica i donošenje odluka – ocena je pravnih stručnjaka – daju mogućnost da predstavnici Federacije BiH (Bošnjaci i Hrvati) u zajedničkim organima BiH preglasaju predstavnike Republike Srpske (Srbe).

Zbog toga su i vladajuće i opozicione stranke u Republici Srpskoj zauzele jedinstven stav da odluke visokog predstavnika neće prihvatiti, a vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata premijera Milorada Dodika je najavio da će njegovi poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH – ako Lajčak ne povuče ili ne promeni pomenute odluke – preći u opoziciju, a njegovi kadrovi će u zajedničkim organima podneti ostavke. Opoziciono delovanje u bosanskohercegovačkom parlamentu najavile su i ostale partije iz Republike Srpske. Ako se to dogodi, onda će zajednički organi zakonodavne i izvršne vlasti BiH biti u potpunoj blokadi.

Zahtev da se visokom predstavniku oduzmu "bonska ovlašćenja", koja – tvrde stručnjaci – nemilice zloupotrebljava, biće upućen Upravnom odboru Saveta za primenu mira, koji će 30. i 31. oktobra zasedati u Sarajevu.

B. M.

--------------------------------------------------------------------------

Protesti

U svim gradovima Republike Srpske u ponedeljak, u 14 časova, biće održani mirni protesti protiv odluka visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, koje organizuje Srpski pokret nevladinih organizacija. Učešće u protestima najavile sindikalne organizacije i savezi studenata univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

--------------------------------------------------------------------------

Špirić: Lajčak me razvlastio Banjaluka – Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić rekao je danas da nije on doneo odluku da se povuče iz Saveta ministara, već visoki predstavnik Miroslav Lajčak svojim poslednjim odlukama. "Visoki predstavnik je doneo tu odluku, jer je razvlastio predsedavajućeg odlukom kojom može da ga zamenjuje kad kome padne na pamet. Ja sigurno neću biti deo neuspelih rešenja i neću biti deo rešenja koja radikalizuju situaciju u BiH", rekao je Špirić.

Prema njegovoj oceni, visoki predstavnik Miroslav Lajčak doneo je takve odluke po savetu ljudi koji ga okružuju. "Nisam siguran da su svi prijatelji uspeha BiH, jer da mi imamo toliko prijatelja već bismo bili u Evropskoj uniji. Ovde je samo zlo dobro raspoređeno, a to je stav da je BiH u jednoj tački i da dalje ne može", rekao je Špirić.

Šprić je naveo da će biti najsrećniji ukoliko Lajčak, kao visoki predstavnik međunarodne zajednice po Dejtonu i predstavnik EU, preuzme i funkciju predsedavajućeg Saveta ministara BIH. "Ja ću da sedim na klupi za rezervne igrače, aplaudiram i radujem se kao svaki sretnik u ovoj zemlji", rekao je on.

(Fonet)

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.