Potera za vehabijama

Izvor: Glas javnosti, Beta, Tanjug, 02.Feb.2010, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potera za vehabijama

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH potvrdilo je da se u naselju Gornja Maoča kod Brčkog, u kojem živi najbrojnija vehabijska zajednica u BiH, od jutros sprovodi opsežna policijska akcija pod nazivom "Svetlost", zbog sumnje da meštani tog sela predstavljaju pretnju teritorijalnoj celovitosti i ustavnom poretku BiH.

Oko 600 pripadnika državnih i entitetskih bezbednosnih agencija u više desetina vozila rano jutros blokiralo je selo Gornja Maoča, na području Distrikta Brčko, u kojoj živi >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << najbrojnija vehabijska zajednica u Bosni i Hercegovini. Federalna televizija javila je da je reč o policijskoj akciji opsežnih razmera, pokrenutoj radi identifikacije osoba koje predstavljaju pretnju po bezbednost i državu. Navodi se i da je do sada pretreseno nekoliko objekata, u kojima je pronađena veća količina naoružanja, javlja Beta.

Akcija "Svetlost" je najveća udružena policijska akcija u BiH od 1995. godine. Učestvuju pripadnici Obaveštajno-sigurnosne agencije (OSA), Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima, Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), MUP-a RS, Federalne uprave policije, policije Distrikta Brčko i Evropske policijske misije (EUPM). Akcijom rukovodi Zajednički štab policijskih agencija sa sedištem u Brčkom, na čelu sa direktorom Federalne uprave policije, glavnim tužiocem BiH i tužiocima Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Mediji u BiH ranije su pisali da su bezbednosne službe u BiH stavile Gornju Maoču pod pojačan nadzor, pošto su do njih stigle informacije da se u selu odvijaju aktivnosti koje mogu da ugroze bezbednost države, podseća Tanjug. Gornja Maoča je potpuno izolovano mesto u kojem do sada nisu važili zakoni države BiH i u kojem se živi po šerijatskom zakonu. Put koji vodi do sela gotovo je potpuno neprohodan, a svi putokazi prema selu su na arapskom jeziku. Na većini kuća su crne islamske zastave, a deca ovog sela uče po nastavnom planu i programu Jordana.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.