Uhapšene vehabije u Gornjoj Maoči

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 02.Feb.2010, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšene vehabije u Gornjoj Maoči

Sarajevo, Banja Luka -- Pripadnici bezbednosnih agencija BiH su uhapsili sedam vehabija, u selu Gornje Maoče u kome važe šerijatski zakoni a deca pohađaju nastavu na arapskom.

U tom selu, prema navodima bosanskih medija, važe šerijatski zakoni a deca idu u školu koja nije u sistemu bosanskih obrazovnih ustanova. Federalna policija sumnja da uhapšeni predstavljaju pretnju teritorijalnoj celovitosti i ustavnom poretku BiH. Pri pretresu sela policija je pronašla veću količinu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oružja.

Selo Gornja Maoča u distriktu Brčko opkolilo je, u utorak ujutru, u koordinisanoj policijskoj akciji, oko 600 pripadnika federalnih i entitetskih bezbednosnih agencija. Više od polovine njih su specijalci iz cele Bosne i Hercegovine.

U ovom izolovanom selu, u kome živi najbrojniha vehabijska zajednica u federaciji, policija je uhapsila šest bosanskih državljana koji će, nakon saslušanja u policiji biti predati pravosudnim organima a uhapšeni stranac bosanskoj službi za strance.

Uhapšeni se sumnjiče za ugrožavanje teritorijalnog integriteta BiH, napad na ustavni poredak i izazivanje etničke, rasne ili verske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Među uhapšenima su, kako prenosi Federalna TV, Nusret Imamović (1971), Eldin Imamović (1976) i Džemal Kazaferović (1985).

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da je u policijskoj akciji "Svetlost" zaplenjeno vatreno i hladno oružje, video i audio materijal, računarska i informatička oprema, kao i oređena sredstva veze.

"Svetlost" je najveća udružena policijska akcija u BiH od 1995, sprovedena po nalogu Tužilaštva i suda Bosne i Hercegovine a uključila je osim federalnih službi bezbednosti i sve entitetske kao i graničnu policiju.

Policija Republike Srpske dala je logističku podršku obezbeđujući deo teritorije koji se graniči sa Gornjom Maočom. Akcija Svetlost pripremana je u najstrožoj tajnosti.

Selo Gornja Maoča je izolovano mesto u kojem do sada nisu važili zakoni Bosne i Hercegovine. Od ranije je poznato kao najveće uporište vehabija u Bosni čiji je neformalni vođa Nusret Imamović.

U Maoči, pišu bosanski mediji, postoji škola na arapskom jeziku, koja deluje van bosanskih obrazovnih ustanova, zbog čega je Imamović bio predmet istrage Kantonalnog tužilaštva Tuzle.

Sredinom 2008. godine oslobođen optužbi usled nedostatka dokaza.

Gornja Maoča odavno pod nadzorom

Selo Gornja Maoča u kome se sprovodi najveća policijska akcija u posleratnom periodu, nalazi se na granici između Tuzlanskog kantona i distrikta Brčko i to selo je u potpunosti naseljeno pripadnicima vehabijskog pokreta u BiH.

Selo je odavno pod nadzorom domaćih i stranih obaveštajnih agencija, zbog operativnih saznanja da se u njemu sprovode aktivnosti koje mogu ugroziti bezbednost BiH.

Međutim, nedavno je ministar bezbednosti Sadik Ahmetović rekao da u BiH ne postoje nikave terorističke organizacije i da su informacije o tome čista nagađanja.

S druge strane, član Ekspertskog tima za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević u više navrata je tvrdio da su sva saznanja oko Gornje Maoče tačna i da tamo postoji jaka vehabijska zajednica koja je formirana, nakon deložacije mudžahedina iz srpskog sela Bočinja kod Maglaja.

On tvrdi da je Gornja Maoča projekat koji je nastao u Sarajevu, odnosno da je to samo "samo jedan pipak hobotnice koja postoji", te da je od "tamošnjih islamskih fanatika, koje treba držati na oku, jer su iskočili iz sistema, daleko opasniji onaj ko je taj sistem stvorio i ko ga kontroliše".

U Maoču je ranije stizalo dosta novca iz Saudijske Arabije i Jordana od kojeg je napravljena jedna džamija, koja nije pod kontrolom Islamske zajednice BiH.

Vođa te vehabijske zajednice Nusret Imamović napisao je nedavno na jednom forumu da "samoubilački napadi nisu zabranjeni, ali ih ne treba koristiti osim u izuzetnim prilikama i situacijama".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Gornjoj Maoči uhapšeno sedam osoba

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Feb.2010

Oko 600 policajaca, pripadnika državnih i entitetskih sigurnosnih agencija u BiH jutros je blokiralo "vehabijsko" selo u Distriktu Brčko. Uhapšeni se sumnjiče za ugrožavanje teritorijalnog integriteta i potpirivanje vjerske i nacionalne mržnje, a zaplijenjena je i određena količina oružja.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

U toku velika policijska akcija

Izvor: NaDlanu.com, 02.Feb.2010

SARAJEVO, 02. februar 2010. (FoNet) - U Bosni i Hercegovini je rano jutros, na širem području Tuzlanskog kantona i Brčko distrikta, počelo sprovođenje operativne policijske akcije "Svjetlost" u kojoj učestvuju združene snage svih policijskih agencija u BiH. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Tužilaštvo i Sud BH o akciji "Svjetlost"

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Feb.2010

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je da se u naselju Gornja Maoča kod Brčkog, u kojem živi najbrojnija vehabijska zajednica u BiH, sprovodi policijska akcija pod nazivom "Svjetlost", zbog sumnje da mještani tog sela predstavljaju prijetnju teritorijalnoj cjelovitosti i ustavnom poretku BiH....

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Vehabije privedene na razgovor tokom policijske akcije

Izvor: NaDlanu.com, 02.Feb.2010

BANJALUKA, 2. februara 2010. (Beta) - Pripadnici bezbednosnih agencija BiH priveli su u utorak na informativni razgovor više od deset vehabija iz sela Gornja Maoča kod Brčkog, među kojima su i žene, javili su elektronski mediji u RS, pozivajući se na neimenovane policijske izvore. Isti izvor...

Nastavak na NaDlanu.com...

Hapšenje vehabija u Bosni

Izvor: Blic, 02.Feb.2010

Direktor policije Republike Srpske Uroš Pena saopštio je danas da je u akciji koja je počela jutros na celom prostoru RS i distriktu Brčko pod nazivom "Mreža 2010" uhapšeno više od 100 ljudi zbog sumnji da su počinili krivično dela iz oblasti opšteg kriminaliteta i zloupotreba droga, kod kojih...

Nastavak na Blic...

Privedeno više od deset vehabija

Izvor: Kurir, 02.Feb.2010

BANJALUKA, 2. februara (Tanjug) - Pripadnici bezbednosnih policijskih agencija, koji od jutros sprovode najveću akciju u postdejtonskoj BiH, na području Gornje Maoče kod Brčkog, priveli su na informativni razgovor više od deset pripadnika vehabijske zajednice, među kojima su i žene, koji se sumnjiče...

Nastavak na Kurir...

U Gornjoj Maoči uhapšene vehabije

Izvor: S media, 02.Feb.2010

U policijskoj akciji "Svetlost" na području Gornje Maoče kod Brčkog u kojoj živi najbrojnija vehabijska zajednica u BiH, danas je uhapšeno sedam osoba, od kojih je šest predato pravosudnim organima BiH, dok će sedmu osobu preuzeti Služba za strance BiH. ..Medju uhapšenima je lider lokalnih...

Nastavak na S media...

Većina vehabija izbegla hapšenja

Izvor: Press, 04.Feb.2010, 00:51

Umesto 31 vehabije, uhapšena samo sedmorica. Policija sumnja da su vehabije imale na vezi nekog iz Ministarstva bezbednosti BiH ko im je dojavio za akciju .Većina vehabija iz Gornje Maoče na vreme je pobegla iz sela i tako izbegla hapšenje jer im iz...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.