Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Maj.2016, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portparol turske vlade: Ankara za dijalog sa Moskvom, problemi nisu nepremostivi

Diplomatske tenzije između Turske i Rusije nisu "nepremostive" i dve zemlje mogu "putem dijaloga" da poprave svoje odnose poljuljane zbog sirijske krize, izjavio je danas portparol turske vlade Numan Kurtulmus.

"Ne mislim da su tenzije i problemi između nas nepremostivi i da se ne mogu popraviti. Mislim da dijalogom mogu da budu rešeni", rekao je portparol.

Odnosi Ankare i >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Moskve zahladneli su novembra prošle godine kada je turski borbeni avion u oborio ruski lovački avion kod granice sa Sirijom pošto je, prema tvrdnjama Ankare, povredio turski vazdušni prostor.

Rusija je zatim uvela niz ekonomskih sankcija Ankari i pozvala svoje turiste da više ne odlaze u Tursku.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je prošle nedelje da Rusija želi da obnovi odnose sa Turskom i da čeka da Ankara preduzme konkretne korake.

Putin je od Turske zatražio i izvinjenje.

Kurtulmus je danas ponovio da Turska nije namerno oborila avion, i da je ruski pilot više puta upozoren da je ušao u turski vazdušni prostor.

"Turska avijacija bi drugačije postupila da je znala da je u pitanju ruski avion", rekao je portparol vlade.

Nemačka treba da bude pažljiva u odnosima s Turskom

Nemačka treba da bude "pažljiva" kada su u pitanju odnosi s Turskom, izjavio je danas zamenik premijera Turske Numan Kurtulmus, dva dana uoči glasanja u Bundestagu o genocidu nad Jermenima.

"Nemačka je naš prijatelj i naš saveznik, zemlja u kojoj žive brojni građani turskog porekla", rekao je Kurtulmus, koji je i portparol turske vlade.

Bundestag, donji dom nemačkog parlamenta, o rezoluciji o genocidu nad Jermenima trebalo bi da se izjasni u četvrtak na predlog vladajuće koalicije i opozicione Stranke zelenih.

"Ne verujem da će nemački parlament zarad interesa dvoje ili troje političara uništiti taj odnos", rekao je zamenik predsednika turske vlade.

Istoričari procenjuju da je 1,5 miliona Jermena ubijeno za vreme i posle Prvog svetskog rata u Turskoj, što mnogi ocenjuju kao prvi genocid u 20. veku.

Turska negira da je reč o genocidu, uz ocenu da je broj žrtava preuveličan i da su nastradali žrtve građanskog rata i nemira posle raspada Otomanskog carstva što je dovelo do gubitaka na obe strane.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.